kánikula

2021.07.11. 16:00

Szemünk védelme és ékessége

A jó napszemüveg véd az UV-sugárzástól. A szakértő szerint a szabadban mindenképpen viselni kell.

Balogh Csilla

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A civilizációs hatások következtében egyre erősödő UVA- (315–400 nanométer) és UVB- (280–315 nanométer) sugárzás komoly veszélyforrást jelent egészségünkre, így a szemünkre is.

– Napon tartózkodni napszemüveg nélkül veszélyes – hívja fel a figyelmet Nagy Csaba látszerész. – A káros sugarak rövid idő alatt is súlyosan roncsolják az egész szemet, sérülést generálva a szaruhártyán, a szemlencsén és az ideghártyán gyakran visszafordíthatatlan elváltozásokat okozva az egész szemben. Az UV-sugárzás fokozza a szürke hályog, a kúszóhártya és több rettegett betegség, mint a melanoma és a makuladegeneráció kialakulását. A szemünket tehát védeni kell, mégpedig olyan napszemüveggel, amely 400 nanométerig kivédi az UV-sugárzás 100 százalékát – fogalmaz a látszerész.

A jó napszemüveg

– Az UV-sugárzás borult napon is lehetséges, és különösen figyelni kell a hegyekben, az UV-szint ugyanis emelkedik a magassággal és a tiszta levegővel – teszi hozzá a szakember. – Én minden szabadtéri helyzetben viselem a napszemüvegemet: kertészkedéskor, sétáláskor, kiránduláskor, sportoláskor, vízparton. Sok anyag, illetve felület, mint például a víz, a hó vagy a homok visszaveri a napsugarakat, amelyek hozzáadódnak az összes UV-sugárzás hatásához. A gyerekek ezért sokkal jobban ki vannak téve az UV-sugárzásnak, így őket is védeni kell – hangsúlyozza Nagy Csaba.

– A jó napszemüveg UV-szűrős, ívelt, nagy lencséjű és jól fekszik az arcon, vagyis vásárláskor a legfontosabb szempont a megfelelő minőségű lencse és az anatómiai illeszkedés – mondja a Família Optika látszerésze. – A sportos szemüvegek ezért jobbak, mint a divatszemüvegek. A legjobb választás a polárszűrővel is ellátott UV-szűrős napszemüveg. A csak polárszűrős szemüvegek viszont nem védenek meg az UV-sugárzástól – figyelmeztet Nagy Csaba. A polarizált napszemüvegek csillogó környezetben ideálisak, mint például vízparton vagy hóban, mert kiszűrik a visszavert fényt. Ránézésre a hétköznapi vásárló nem tudja megállapítani azt, hogy a szemüveg valóban szűri-e a káros sugárzásokat, vagy sem. Ehhez szakember és speciális műszer szükséges, ami minden optikai üzletben megtalálható, illetve ezekben a boltokban csak bevizsgált szemüvegeket lehet vásárolni. – A védelemmel ellátott napszemüvegen matricával vagy tanúsítvánnyal jelölik a szabványoknak való megfelelést, amit érdemes megnézni – tanácsolja Nagy Csaba.

(A borítóképen: Csinos, hasznos, sőt kötelező nyáron a napszemüveg)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában