Lego

2021.07.02. 20:00

Donát csocsóasztala a nyerő

A dán Lego cég piacra dobja a miskolci diák ötlete alapján készülő szettet.

Hegyi Erika

Fehérvári Donát miskolci fiatal ötlete nyomán készít világszerte forgalomba kerülő készletet a dán Lego játékgyártó cég. A vállalat még tavaly decemberben hirdetett építői versenyt a Lego Ideas oldalon, sporttémában várták a különböző alkotásokat.

Ide nevezett Donát is egy legókockákból épített csocsóasztallal, mellyel a tervek szerint játszani is lehet. Az ötlet nemcsak a zsűri tetszését nyerte el, hanem a rajongókét is, hiszen a beérkezett pályamunkák közül ez a szett kapta a legtöbb szavazatot.

Kiderült, Donát mindössze 16 éves, és a Földes Ferenc Gimnázium 9.-es tanulója.

Nem statikus

– Még tavaly ősszel regisztráltam a Lego Ideas oldalára. Itt az embereket arra buzdították, hogy saját ötletük alapján építsenek, majd töltsék fel az oldalra. Mivel nagyon szeretek legóból alkotni, folyamatosan figyeltem, hogy mikor lesz olyan téma, amihez nekem is lenne ötletem. Decemberben vettem észre a „We love sports!” című felhívást, és akkor jutott eszembe, hogy erre a pályázatra a csocsóasztal jó ötlet lenne – idézte fel az előzményeket Donát, hozzátéve, hogy a legószettekre nem statikus, kiállítási tárgyként tekint, hanem azt szereti, ha valamilyen funkciójuk van. Ezért is találta jó ötletnek a csocsóasztalt, hiszen azzal a megépítése után is lehet játszani.

Amikor legózom, új dolgokat találhatok ki, az építés szabad teret ad a fantáziámnak – Fehérvári Donát

Megtudtuk, ötletét nem építette meg a valóságban, hanem egy digitális tervezőprogram segítségével készítette el. Ez a megoldás azért praktikus, mert a programban korlátlanul állnak rendelkezésre az alkotórészek. Így Donát azt egyelőre nem tudja, hogy a valóságban hogyan működne az általa tervezett csocsóasztal. Egyébként a cég dizájnere fogja áttervezni a játékot, az ötletgazda alkotását alapul véve.

Nagy meglepetés

– A Lego szakemberei egy online értekezletre hívtak, és ott árulták el, hogy az én tervem lett a nyertes. Nagyon meglepődtem, mert egyáltalán nem számítottam erre a bejelentésre, ugyanakkor óriási öröm volt hogy ekkora sikert értem el – fogalmazott Donát.

Mint mondta, a legózás a legkedvesebb időtöltése. Naponta több órát foglalkozik építéssel, de nem az útmutató szerint, hanem ő maga találja ki, hogy mit lehet kihozni egy-egy szettből. A mechanikus építményeket kedveli a Lego Technic világából. Távirányítós autókat, váltókat, felfüggesztéseket és egyéb mechanikákat hoz létre az építőelemekből. A nyári szünetben rengeteget legózik, de a tanévben is rászánt heti 10–15 órát. Ezek után nem is csodálkozhatunk, hogy ötlete óriási sikert aratott.

– Amikor legózom, új dolgokat találhatok ki, az építés szabad teret ad a fantáziámnak és a kreativitásomnak. Olyan mechanikákat tudok a legóval megvalósítani, amit a valóságban nem lehet, hiszen nincsenek meg hozzá a szükséges alkatrészeim. Építettem már például lövésre képes tankot is – árulta el Donát.

Nem véletlen a technika iránti érdeklődése, hiszen a gimnáziumban speciális matek tagozatra jár. A matek mellett pedig a fizika a kedvenc tantárgya. Tanulmányi versenyekre is jár, ahol jó eredményeket ér el. Megtudtuk azt is, Donát három évvel ezelőtt költözött családjával Miskolcra.

Egy százalék

Azonban nemcsak a dicsőség az övé, hanem kereshet is majd az ötletével. Ha ugyanis az általa tervezett csocsóasztalszett kereskedelmi forgalomba kerül, a bevételének az egy százaléka őt illeti majd. Azt azonban még nem tudja, hogy ez körülbelül mennyi pénzt jelent, hiszen arról nincs adat, hogy mennyibe kerül majd egy készlet, és hogy mennyit adnak el belőle.

Donát a legózáson kívül szeret horgászni, de a sportot is kedveli. Most kézilabdázik, korábban focizott. Szerencsére a tanulás könnyen megy neki, így szabadidejében hódolhat kedvenc időtöltéseinek.

– A legóépítéssel kapcsolatban egyelőre nincs új ötletem, ősszel töltöttem fel a cég oldalára egy Tesla Supercharger kicsinyített modelljét, ami még mindig gyűjti a szavazatokat – tette hozzá Donát.

(A borítóképen: Fehérvári Donát legóból építette csocsóasztalát, elnyerte a zsűri és a rajongók tetszését)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában