Véradás

2021.06.18. 20:11

Jó cselekedettel indult a vakáció

Nem csak a fiatalok érkeztek péntek délután a Helynekemben tartott véradási akcióra.

Bukovenszki-Nagy Eszter

Fotó:

A véradás szervezése nyáron különösen nehéz feladat, most viszont a pandémia miatt fokozottan szükség van a segítségre. Mivel a korábban tervezett műtéteket most kezdik el pótolni, így nyilván a szokásosnál is jobban megnő a vérigény, mondta el érdeklődésünkre Laták Kamilla, a Magyar Vöröskereszt munkatársa.

– A fiatalok általában akkor aktív véradók, amikor van előttük jó példa, akár a családból, a baráti körből, vagy hozzájuk közel álló dolog kapcsán szólítjuk meg őket. Ilyen ez a mostani esemény is, zenészeket hívtunk segítségül, hogy a rajongótáborukat buzdítsák véradásra. Szeretnénk, ha a nyári szünetet egy jó cselekedettel kezdenék meg.

Sokan eljöttek

A nap folyamán sokan érkeztek, bár Balogh Szabolcs „Juró”, a Z!ENEMi frontembere még több emberre számított. Azért vállalták el a felkérést, mint mondta, mert sokkal jobban szeretnek jó fejek lenni, mint nem jó fejek lenni. Ezáltal szeretnének az emberek hozzáállásán is változtatni, hogy merjenek jót tenni.

Fotók: Kozma István

Fábián Zsolt, a Bíborszél énekese elmesélte, nem ez az első alkalom, hogy részt vesznek jótékonysági akcióban, kapcsolatban állnak különböző alapítványokkal és igyekeznek ott segíteni, ahol tudnak.

– Úgy gondoljuk, hogy aki ismert és népszerű, annak mindenképpen fontos, hogy az ilyenek ügyek mögé álljon. Nálunk soha nem volt ez kérdés, de érdekes módon a véradás eddig pont kimaradt, nekem is ez volt az első alkalom, de mindent el kell kezdeni valahol. Semmi extra nem volt, nem is tudom, mire számítottam, de úgy gondolom, hogy ha az ember egy picikét is hozzá tud tenni a másik ember életéhez, és csak az idejét áldozza föl, no meg minimális energiát, akkor ez a legkevesebb, amit bárki megtehet – tette hozzá az énekes.

Motiválni a kollégákat

Fejes László és barátja magánemberként is szeretnek jó példát mutatni, ők azért jöttek el, mert a kollégáik körében népszerűsítenék a véradást. Korábban mindketten rendszeres véradók voltak, de évek óta nem jutottak el, illetve nem adhattak bizonyos okok miatt.

Csalódottan kellett kiülnie a teraszra Klaudiának is, akit szintén elutasítottak a súlya és a vérösszetétele miatt. Kapott vitaminkészítményeket, így felvértezi magát, hogy legközelebb ő is adhasson és életet menthessen.

Legközelebb szerdán a polgármesteri hivatal házasságkötő termének aulájában tart véradási akciót a Vöröskereszt, ahol 11 órától 13:30-ig várják a jótékonykodókat. Aki esetleg pénteken nem tudott elmenni, az legközelebb ekkor megteheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában