Boldogság, gyere haza

2021.05.21. 17:30

Mi tesz bennünket boldoggá?

A miskolci Egy Jó Dolog Egyesület rekordkísérletre készül: szeretnék a lehető több örömforrást összegyűjteni. Te tudsz mondani naponta legalább egy örömteli dolgot?

Bukovenszki-Nagy Eszter

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Arisztotelész szerint (is) mindenki boldog akar lenni. Nyugalom, mellőzzük a boldogság fogalmának filozófiatörténeti bemutatását! De érdemes eljátszani a gondolattal: a boldogság talán épp olyan, mint mi magunk: különböző. A legtöbben egy tartósan fennálló, folyamatosan felfokozott létállapotnak, egyfajta eufóriának hisszük, amiért tőlünk független és sokkal nagyobb dolgok felelősek. Pedig talán épp azzal szabunk gátat saját boldogságunknak, derűsségünknek, hogy elérhetetlen forrásokban keressük.

Minden a részletekben rejlik?

Gyakran halljuk, hogy vegyük észre az élet apró szépségeit, és örüljünk nekik. Persze ez nem mindig egyszerű, főleg egy olyan világban, ahol a lehető legtöbb ingerküszöbünk szinte a végletekig ki van tolva, nem mellesleg épp járvány is tombol… Ahol már nem kapjuk fel a fejünket egy újabb természeti katasztrófára, ott miért is éreznénk őszinte és tiszta örömöt mondjuk egy csokor virág láttán? De miért ne változtathatnánk ezt meg? Miért ne lehetne az is boldogság, ami „csak” egy pillanatra csal mosolyt az arcunkra?

A miskolci Egy Jó Dolog Egyesület rekordkísérlete is azt szeretné megmutatni, hogy mennyi apró öröm van a világban. A Mondj egy jó dolgot! weboldalon bárki leírhatja, mi az, ami mosolyra fakasztja, ami szebbé tette a napját és örömmel tölti vagy töltötte el, az oldal pedig számolja a beérkezett örömforrásokat. Az egyesület megálmodói pedagógusok, akik sokszor szembesülnek azzal, hogy a gyermekek és felnőttek nem tudnak olyan dolgokat megnevezni, ami boldoggá teszi őket.

„Szeretnénk annyi boldogságot összegyűjteni, amennyit csak lehet! A rekordkísérlet már elkezdődött! Minden apró és nagy örömet szeretettel várunk! Itt nincs limit, a boldogságból bármennyit befogadunk! Belefér a kutyasimogatás, egy hideg fagyi, az eső illata vagy a reggeli madárcsiripelés. Lehet hétköznapi, lehet fura, lehet extrém. Odafigyeléssel a boldogság végtelen eszköztárát kapjuk!”

– írják az oldalon.

Kutyanevelés, természet

Mi is kíváncsiak voltunk, mi okoz örömöt olvasóinknak, megkérdeztük hát.

– Hogy engem mi tesz boldoggá? – kérdezett vissza reflexből Érháti Krisztina, aki csoportvezető a egy call centerben, majd hozzátette: – Szomorúan konstatáltam, hogy a mondat felolvasását követően hosszú percekig nem jutott eszembe semmi kézzel fogható. Rá kellett jönnöm, hogy le kell lassítanom ahhoz, hogy meglássam a mostani időben a szépet, jót, a kedvességet, a szeretet. A mostani mindennapokban a legnagyobb boldogságot számomra a kiskutyánk, Hella adja, akit a párommal, Vincével közösen nevelünk. Fontosnak tartom a felelős kutyatartást, hiszen ő is olyan, mint egy gyerek, meg kell tanítanunk neki, mit hogyan csinálhat, és hogy mit miért nem szabad. A sok belefektetett energia, idő, türelem megtérülni látszik, a reggeli kávém mellett boldogan szemléltem, hogy a minap elültetett málnát végre nem ásta ki, szóval jó úton haladunk. És ennek örülök – mondta vidáman.

Vince, Krisztina és a pici Hella

– Szeretem a természetet, a Köpüs-kő napsütéses kilátása a kedvencem, az mindig jó érzéssel tölt el – osztotta meg velünk Jakab Viktor, hogy számára mi okoz örömet.

Érdemes egyébként beleolvasni mások apró örömeibe, igazán szívmelengető sorokkal találkozhatunk.

És te tudsz mondani egy jó dolgot, ami történt veled a napokban vagy aminek örülsz?

[eweb-voting id="5465560"]

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/boldogabbak-akik-szobanovenyt-nevelnek-5362681/

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/kiderul-mennyire-voltunk-boldogok-a-jarvany-alatt-5299156/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában