A Föld napja

2021.04.22. 19:45

Húsmentes nap a Földért

Egészséges táplálkozással magunkért és a környezetünkért is sokat tehetünk.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: ÉM

Egyre többen próbálnak átállni az egészséges életmódra, aminek szerves részét képezi a helyes táplálkozás. A változatos étkezéssel, valamint a helyi, szezonális zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával a szervezetünk mellett a környezetünkért is rengeteget tehetünk. Dr. Kovács Viktória Anna, a Digitális Termelői Piac program keretében létrehozott Közért+ táplálkozástudományi szakértője szerint a szezonális élelmiszerek fogyasztása kiemelten fontos a magasabb tápértékük miatt, heti egy húsmentes nap beiktatásával pedig a bolygónkért is teszünk.

Több szezonális élelmiszer

A meteorológiai tavasz középső hónapját táplálkozás szempontjából két rendkívül fontos világnap foglalja keretbe: április 7-én az egészségügyi világnapot, míg április 22-én a Föld napját ünnepeljük. Bár elsőre a két esemény távolinak tűnhet egymástól, valójában egyáltalán nem az: az egészséges táplálkozás mára összefonódott az ökológiai fenntarthatósággal és annak értékrendszerével. Az ajánlások az utóbbi egy évtizedben világszerte, így hazánkban is átalakultak. Az egészséges táplálkozás a változatosság, a szezonalitás és a mértéktartás mellett kiegészült olyan klímavédelmi irányelvekkel is, mint a helyi termékek népszerűsítése, valamint a húsfogyasztás visszaszorítása.

Európai uniós átlagban az emberek nagyjából fele fogyaszt naponta legalább egyszer zöldséget, hetven százaléka pedig gyümölcsöt. Ehhez képest az előbbit csak a magyarok egyharmada, utóbbit pedig megközelítőleg negyven százaléka építi be napi rendszerességgel az étrendjébe. Ez meglehetősen alacsony arány. Az lenne az ideális, ha az emberek minden étkezésnél fogyasztanának valamilyen zöldséget vagy gyümölcsöt. Nem lehet elégszer hangsúlyozni a szezonalitás fontosságát, az adott évszaknak megfelelő időben termő élelmiszerek tápértéke ugyanis jóval magasabb, mint amit a világ másik pontjairól szállítanak hazánkba – magyarázta a szakértő. Minden hónapnak megvan a maga jellemző hazai zöldsége és gyümölcse. Áprilisban például többek között a medvehagymának és az újhagymának van szezonja, melyek tökéletes receptalapanyagok, ráadásul fűszerként alkalmazva a sófogyasztás csökkentésében is szerepet játszhatnak. A szakértő felhívta a figyelmet a húsfogyasztás csökkentésének fontosságára, melynek kedvező egészségügyi hatásai mellett klímavédelmi szempontból is óriási ereje van. Ezt egy példával szemléltette: mindössze heti egy húsmentes nappal többet teszünk a Földért, mintha elektromos autóra cserélnénk gépjárművünket. Ráadásul a hús egy-egy napon könnyedén kiváltható olyan magas fehérjetartalmú élelmiszerekkel, mint a bab, a borsó, a lencse vagy más hüvelyesek. A szakértő elmondta még, hogy a jelenlegi élelmiszer-környezetben nagyon tudatosnak kell lenni az egészséges étkezéshez, hiszen az áruházakban nehéz összeválogatni mindenből a legmegfelelőbbet.

(A borítóképen: Minden étkezéshez együnk valamilyen gyümölcsöt!)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában