Világnap

2021.04.07. 13:00

Az egészség világnapján

Idén a hangsúlyt a koronavírus-járvány által felnagyított egyenlőtlenségre helyezi a WHO.

Kiss Daniel

Forrás: Shutterstock

Immár 71 éve ünnepeljük április 7-én, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1948-as megalakulásának évfordulóján az egészség világnapját. Minden évben más egészségügyi területre hivatott felhívni a figyelmet ez a világnap 1950 óta, legyen szó mentális egészségről, anyai és gyermekgondozásról vagy a klímaváltozásról.

Igazságtalan, de elkerülhető

Az idei egészség világnapjának középpontjában egy igazságosabb és egészségesebb világ felépítése áll. A tavalyi világnaphoz hasonlóan, amikor az ápolók és szülésznők munkáját köszönte meg a szervezet, idén is virtuális térbe kényszerülnek a mostani téma köré épülő események.

Személyes előadások, beszélgetések, vetélkedők helyett ismét online rendezvényekre, közösségi médiás kampányra van lehetőség.

A mi világunk egyenlőtlen világ – hangsúlyozza a világnap kapcsán a WHO. A világjárvány szerintük kiemelte: egyesek egészségesebb életet élhetnek, és könnyebben hozzáférhetnek egészségügyi szolgáltatásokhoz mint mások, pusztán annak köszönhetően, hogy milyen környezetben élnek és dolgoznak. Mindeközben vannak, akik a túlélésért küzdenek, és alig vagy egyáltalán nem férnek hozzá például az egészségügyhöz – írják.

Ez a felesleges szenvedés és betegség a WHO szerint nemcsak igazságtalan, de elkerülhető is. Ezért a 2021-es egészség világnapján felhívják a világ vezetőit, biztonságos lakó- és munkakörnyezetet biztosítsanak polgáraik számára, és sürgetik őket arra, hogy figyelemmel kövessék az egészségi egyenlőtlenségeket, és biztosítsák, hogy minden ember hozzájusson a minőségi egészségügyi szolgáltatásokhoz, amikor és ahol éppen szükségük van rá.

– A Covid–19 minden országot keményen sújtott – közölte a WHO –, de hatása azokra a legsúlyosabb, akik eleve kiszolgáltatottak voltak, amelyek jobban ki vannak téve a betegségnek, ritkábban jutnak hozzá minőségi egészségügyi szolgáltatásokhoz, és nagyobb valószínűséggel tapasztalják a járvány visszaszorítása érdekében tett intézkedések káros következményeit.

(A borítóképen: Minden embernek minőségi egészségügyi szolgáltatást szeretne a WHO)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában