Az alvás világnapja

2021.03.13. 15:30

Ront az alvásminőségen a sok képernyőidő

Kiemelten fontos az alvás fizikai egészségünk és immunrendszerünk hatékony működéséhez – erre hívja fel a figyelmet március 13-án az Alvás Világnapja.

Apagyi Beáta

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A megfelelő minőségű pihenés hozzájárul az érzelmi egészséghez, így elkerülhető a stressz, a szorongás és depresszió kialakulása. A járványhelyzet alatt végzett kutatások szerint a képernyő előtt töltött óráink száma megnövekedett, míg az alvásé jelentősen csökkent.

A túl sok képernyőidő az agyat ébrenlétre készteti, a kijelzőből érkező kék fény elnyomja az alvás segítését szolgáló melatonin hormon termelését a szervezetünkben. Az elektronikai eszközeink és LED fényforrásaink által kibocsátott fénytípus rövidtávon koncentrációvesztést, fáradékonyságot és fejfájást okozhat, hosszútávon komolyabb egészségügyi kockázatot is jelenthet.

A televíziónál nagyon fontos a kijelzőtípus, hogy mennyire éles, milyen minőségű a kép megjelenítése, mennyi kék fényt bocsájt ki. Okostelefonunk kijelzőjét elalvás előtt 1-2 órával már nem érdemes pörgetnünk, hogy a melatonin szintünk megfelelően tudjon emelkedni. Ha mégsem tudunk megválni az eszköztől, érdemes rajta bekapcsolni a kékfényszűrés azaz night shift funkciót. Ez a tableteken is megtalálható, de azok képernyőjére már kékfényszűrő fólia is tehető. Ha olvasólámpa fényénél tabletezünk, azzal kímélhetjük szemeinket. A monitorokon fontos a fényerő és kontraszt megfelelő beállítása. A túl sötét képernyő ugyanis pont olyan fárasztó lehet a szemnek, mint a túl erős fény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában