Állatvilág

2021.03.13. 19:30

Birtokba vették legelőjük a Kárpátok pónijai

Az Aggteleki Nemzeti Park kezeléséhez tartozó hucul csikók felkerültek a jósvafői Gergés-lápai legelőre.

Forrás: Aggteleki Nemzeti Park

Fotó: Haga Zsuzsanna

Láthatóan jól érzik magukat az új, tágas birodalmukban – olvasható az ANP közösségi oldalán. A hucul ló a huculok mindenes, kistestű lova, amelyet a Kárpátok pónijának is tekintenek. Ez az erős lófajta rendkívül szívós és ellenálló. A hucul lovak általában nyugodtak, lovaglásra, illetve kocsihúzásra egyaránt használhatók az egyébként megközelíthetetlen, erdős területeken.

A Gömör-Tornai-karszt területén, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság kezeléséhez tartozik Magyarország legnagyobb hucul ménese, amely Jósvafőtől mintegy 1 km-re, az északra található gergés-lápai legelőkön található.

 

Tavaly összesen 43 csikó született, amelyek névadásából „rajongóik” is kivehették a részük.

 

Az Aggteleki Nemzeti Parkban tenyésztett nemesített hucul lóállomány olyan nemzeti kincs, amelynek fenntartása, megőrzése és továbbtenyésztése kiemelten fontos érdek. A tenyészet fenntartásának elsődleges célja a génmegőrzés, a fajta biztonságos fenntartása, és genetikai értékének megőrzése.

 

(Források: ANP és Agrároldal)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában