Future Unicorn 2021

2021.03.17. 20:00

A rákgyógyításban segít a mesterséges intelligencia

Hazánk egészségügyi vállalkozása nyerte el Európa egyik legrangosabb innovációs díját.

Detzky Anna

Forrás: IVSZ

A rákos betegek leleteinek hatékonyabb feldolgozása érdekében fejlesztett ki az Oncompass Medicine Hungary Kft. egy mesterséges intelligenciát alkalmazó algoritmust. Az új orvosi technológia arra is képes, hogy a leletfeldolgozást követően hatóanyaglistát állítson össze a beteg daganatában található molekuláris, genetikai elváltozások alapján, amivel hatékonyan kezelhetik a tumort.

A DigitalEurope elsőként tüntetett ki Future Unicorn-díjjal 2021-ben magyar vállalkozást az Oncompass Medicine Hungary Kft. személyében. Az elismerést a rák ellenes világnapon, a DigitalEurope éves konferenciáján Mariya Gabriel, az Európai Unió innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős biztosa adta át. A díjra a DigitalEurope tagjaként az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége a digitális gazdaságért (IVSZ) jelölte a magyar egészségügyi vállalkozást, mivel fejlesztésével tavaly már kiérdemelte a szövetség Gyúrós Tibor-díját, amelyet az év innovációja kaphat meg hazánkban – írja közleményében az IVSZ.

Eredményes magyarok

Huszonegy európai jelöltből választották ki a magyar vállalkozást az éves díjra, amelyen minden évben szerepelnek magyar vállalkozások. A kiválasztási folyamat mögött alapos szakmai munka állt.

– A Future Unicorn-díjat, lefordítva a Jövő Unikornisai-díjat a DigitalEurope azoknak a felfutás előtt álló vállalkozásoknak adja át, amelyekben fantáziát lát és nagy eredményekre hivatottak, és ez már eddigi munkájuk alapján is látható – nyilatkozta Horváth Balázs, az IVSZ tartalommenedzsere. – A pályázó cégeket egy több hétig tartó kiválasztási folyamatnak vetették alá, amit szakmai zsűri végzett. Eredményeiket hivatalos dokumentumokkal is alá kellett támasztaniuk a versenyző vállalkozásoknak. A legkülönlegesebb és egyben a piacon is versenyképes fejlesztéseket értékelték a legtöbbre. A nyertes vállalkozás tudományos igazgatója szerint a díj hozzásegíti őket, hogy globális szereplőként legyenek jelen a nemzetközi piacon.

– A siker kulcsa talán a mi esetünkben az volt, hogy a mesterséges intelligencia nagyon fontos alkalmazására tudtunk példát adni. Továbbá azt is megmutattuk, hogy mindennek az emberek szempontjából is nagy jelentősége van – fogalmazta meg dr. Peták István, az Oncompass Medicine Hungary Kft. tudományos igazgatója az IVSZ-nek adott interjúban. – A fejlesztés gazdaságilag is életképes, mert rendkívül drága gyógyszerek, kezelések felhasználását is tudjuk vele tökéletesíteni. A Future Unicorn-díj az elismerés mellett abban is nagy segítségünkre van, hogy ezentúl globális szereplőként gondoljunk majd magunkra. A DigitalEurope célja is pontosan ez: a szervezet szerint a világ unikornisainak csak nagyon kis százaléka érkezik Európából, amin ezzel a díjjal is szeretnének változtatni.

(A borítóképen: Dr. Peták István, az Oncompass Medicine Hungary Kft. tudományos igazgatója)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában