Nagyböjt

2021.02.21. 18:00

Nagyobb hangsúlyt helyez a viselkedésére

Bacsó István

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

„Katolikusként fontos nekem a böjti időszak. Azonban másokkal ellentétben én nem konkrét dolgokról mondok le, mint például a mobiltelefon-használat – osztotta meg velünk Péderi Petra 12. évfolyamos lévays diák. – Ebben az időszakban a húst sem vonom meg magamtól. Nagyobb hangsúlyt próbálok helyezni a viselkedésemre. Próbálok türelmesebb lenni, kicsit kiszakadni a rohanó világból, és olyan dolgokra koncentrálni, amikre egyébként időm se lenne.”

Péderi Petra | Fotó: Olvasónk küldte

Szükséges lemondások

„Mit jelent nekem a böjt? Alapvetően nem sokban tér el ez az időszak az év többi szakaszától. A böjt sokaknak arról szól, hogy húsvét előtt a testi-lelki megtisztulásért lemondanak valamiről, vagy kisebb-nagyobb áldozatokat hoznak – mondta Misli Milán, aki ugyancsak a Lévay-gimnázium végzős tanulója. – Én erre törekszem egész évben, ez a negyven nap pedig csak megerősít ebben. Sok időt töltök a gép előtt vagy telefonnal a kezemben. Most erről próbálok lemondani. Van valami üdítő abban, ha elérem a kitűzött célomat.”

„Vallásos családból származom, viszont sosem fordult meg a fejemben, hogy lemondjak valamiről. Nincsen olyan rossz szokásom, mint például a túl sok csokievés vagy a számítógépezés. Nem is találom fontosnak, hogy lemondjak róluk. Elképzelhető, hogy a jövőben kipróbálom, de egy olyan csavarral, hogy nem megvonok magamtól valamit, hanem inkább kötelezem magam valamire, mint például negyven napig mindennap olvasok vagy mozgok” – tette hozzá Krajnyák Ágnes, a 11. évfolyamból.

Szűcs Levente | Fotó: Olvasónk küldte

„Kiskoromban nem értettem, miért kell lemondanom egy-két jó dologról, például a csokiról, gumicukorról, húsról. De pár év elteltével a véleményem megváltozott, és tudom már, miről szól igazán a böjtölés. Ez egy olyan lehetőség, amely pozitívabbá teszi az embert” – fogalmazta meg Szűcs Levente, a 11. c osztályból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában