Ízvilág

2021.02.28. 19:00

Kerüljön tartalmas, laktató leves a tányérba

Bár a hőmérő higanyszála egyre gyakrabban kúszik 10 fok fölé, még mindig jól eshet testünknek-lelkünknek egy forró, tartalmas leves.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Azon kívül, hogy felmelegít, rengeteg jótékony tápanyaggal látja el szervezetünket a piacon, boltok polcain található változatos összetevőknek köszönhetően. A zöldség, gyümölcs és fűszerek kínálata lehetővé teszi, hogy leveseink a legkülönfélébb ízvilágúak legyenek.

Hüvelyesek

A szerző egyik személyes kedvence a klasszikus borsóleves, azonban ennek most krémesített verzióját tárja az olvasók elé, melyet vitaminokban és telítetlen zsírsavakban gazdag avokádóval bolondíthatunk meg. Ha valaki azonban nem szereti, bátran kihagyhatja, anélkül is garantált a siker.

Négy személy esetén szükségünk lesz 450 gramm fagyasztott borsóra, két darab érett avokádóra, egy fej hagymára, 600 milliliter vízre vagy alaplére, 200 milliliter főzőtejszínre, végezetül pedig olajra, sóra és borsra. Első lépésként a megtisztított, felaprított hagymát üvegesre kell párolnunk az olajon, majd később hozzáadjuk a borsót is. Később fűszerezzük, felöntjük vízzel. Tíz perc alatt készre főzzük, hozzákeverjük a tejszínt, újraforraljuk majd levesszük a tűzről. Az avokádót csak ennél a lépésnél adagoljuk a leveshez, különben megkeseredik. Miután botmixerrel simára turmixoltuk az elegyet, tálaláskor pirított zsemlekockával, kecskesajttal vagy mozzarella golyókkal díszíthetjük.

Színes zöldek

A vörös lencse a jótékony hatású hüvelyesek közé tartozik. Könnyen emészthető, nem kell előáztatni, magas a vas- és magnéziumtartalma, illetve folsavban is gazdag, ami a kismamák számára előnyös. Mivel ebben a krémlevesbe nem kerül tejszín és tejföl sem így a laktózérzékenyek is bátra fogyaszthatják.

A krémleves 25 dekagramm vörös lencséből, egy fej hagymából és két gerezd fokhagymából, egy evőkanál olívaolajból és egy evőkanál vajból, egy liter vízből, só és bors hozzáadásával készül, a csapott teáskanál őrölt római kömény választható összetevő.

A megtisztított és felaprított hagymát, fokhagymát a felhevített vaj és olaj keveréken, közepes lángon pároljuk, ha használunk római köményt vagy római köményes fűszerkeveréket, azt ennél a pontnál adjuk hozzá. Ráöntjük a vörös lencsét, átkeverjük, sózzuk, borsozzuk, felöntjük vízzel és 15 perc alatt készre főzzük. Botmixerrel simára dolgozzuk, majd elfogyasztása előtt friss petrezselyemmel és kenyérkockával szórjuk meg.

Végezetül pedig vegyük elő a 20 dekagramm csicseriborsót, egy vöröshagymát, két gerezd fokhagymát, 2 darab sárgarépát, 10 dekagramm bacont, a fűszerek közül a római köményt, a curryt és a szerecsendiót, sót és borsot, fél mokkáskanál szódabikarbónát, két deciliter tejfölt, némi citromlevet és végezetül 2 evőkanál olajat. Ugyanis ezekből fog összeállni a csicseriborsó leves, sült baconnel megspékelve.

Ha konzerv csicseriborsót válaszunk, azt nem szükséges előző este beáztatni. A bacont vágjuk fel kisebb kockákra, majd olajon süssük pirosra, ezután tegyük félre. A baconből visszamaradt zsiradékon pirítsuk üvegesre a vöröshagymát, később adjuk hozzá a római köményt, a vékonyra vágott fokhagymát, a sárgarépát és csicseriborsót. Keverjük össze és szórjuk meg a fűszerekkel ízlés szerint, adjunk hozzá annyi levet, hogy ellepje, majd sózzuk, adjuk hozzá a szódabikarbónát, amitől előbb megpuhul a borsó. Ha megpuhult a borsó és a sárgarépa is, felét szűrő segítségével vegyük ki a levesből, a maradékot botmixerrel pépesítsük, majd rakjuk vissza a kiszedett zöldségeket és forraljuk fel újra. A tejfölt keverjük simára egy kevés levessel, majd állandó keverés mellett csorgassuk bele a levesbe. Ezután nyomjuk bele a citromlevet, majd főzzük még pár percig.

Tálaláskor szedjük tányérokba a levest, majd a tetejét szórjuk meg a pirosra sütött baconnel és apróra vágott petrezselyemzölddel.

Édes ízek

Ennyi zöldség után, kedvezzük az édesszájúaknak egy almás-chilis sütőtökkrémlevessel. Ehhez rakjuk a bevásárlókosárba 1 kilogramm sütőtököt, egy darab almát, egy közepes fej vöröshagymát, 5 dekagramm vajat, három evőkanál mézet, 1 liter alaplevet, sót, borsot, chilit, kakukkfüvet, szerecsendiót ízlés szerint, illetve egy deciliter kókusztejet.

A sütőtököt vágjuk félbe és sütőben süssük puhára. A vajon karamellizáljuk a mézet, majd a tisztított, feldarabolt hagymát megpirítjuk a mézes vajon. Felöntjük alaplével, hozzáadjuk a meghámozott, feldarabolt almát, később a puhára sült sütőtököt is kikanalazva a héjából. Összeforralás után kezdetben botmixerrel, majd turmixgépben pürésítjük. Az így kapott viszonylag sűrű levest felöntjük híg kókusztejjel, majd belerakjuk, ízlésünknek megfelelően, a fent említett fűszereket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában