Állatvilág

2020.12.23. 08:00

Már kölyökként tanulnak

Sikeresen teljesítette tizenhat vakvezető tanonc a Baráthegyiek képességfelmérő tesztjét.

Detzky Anna

Forrás: Olvasónk küldte

A PISA-tesztről mindenki hallott már, ezzel mérik fel a világ iskolás gyerekeinek tudását. Hasonlóképp a vakvezető tanulókat is tesztelik egy nagy nemzetközi program részeként a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskolában. Az úgynevezett GDBart-tesztet egyedül itt végezik Magyarországon, idén harmadik éve. Ennek az a célja, hogy eredményesebb lehessen a kutyák későbbi kiképzése – írja közleményében a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola.

Bedobják a mély vízbe

– A vakvezető tanulókat 12 és 18 hónapos koruk között teszteljük a kiképzésbe vételük előtt. A teszt időpontja attól is függ, hogy mennyire érett már a kutya – mondta Királyné Barkóczi Emese, az alapítvány vakvezetőkutya-kiképzője. – Az éretlenebb labradorokat még a kölyöknevelőnél hagyjuk. A megmérettetésen csak egyetlen egyszer kell átesniük, az alkalomról videófelvételt készítünk. Mivel a kutyáink többségének már a felmenői is vakvezetők voltak, ezért olyan még nem fordult elő, hogy bárki megbukott volna.

A sztenderdizált teszten arról kapnak képet a kiképzők, hogy mire kell nagyobb hangsúlyt fektetniük.

– A meghatározott elemeket tartalmazó tesztalkalmon a leendő vakvezető kutya képességeit vizsgáljuk meglepetésszerűen. Megnézzük különböző szituációkban, hogy mire, hogyan reagál az állat. Mindez számára ismeretlen kiképző társaságában egy olyan teremben történik, ahol korábban soha nem járt. Viszont a helyzetek, amiket teremtünk, később megjelenhetnek a kutyus életében, vagy már eleve ismerősek. Ilyen az állatorvosnál történő látogatás eljátszása, a séta fehér bottal, vagy a hám használata. Arra vagyunk kíváncsiak, hogy mennyire tud ügyesen együttműködni a tesztelő személlyel, valamint hogy milyen mértékben terhelhető – tudatta a kiképző.

A vakvezető kutyák tanulási folyamata még a teszt után is folytatódik.

– A tesztet követően kezdődik el a tényleges kiképzés, amelynek során kiderül, hogy az állatnak mik az erősségei és a gyengeségei. Egyáltalán milyen a habitusa és tempója, mennyire jól terhelhető, és mennyire bírja a városi ingereket. A kiképzőnél a kutya teljes egészében megtanulja a vakvezető szakmát. Utána letesz egy házi vizsgát, ami azt bizonyítja, hogy meg lehet bízni benne, és biztonsággal tud vezetni egy látássérültet. Ha mindez sikeres, akkor kezdődik el a látássérült személlyel az átadó folyamat. Amikor a jövendőbeli gazdik beadják hozzánk a vakvezető igénylésüket, személyesen meglátogatjuk őket. Viszünk magunkkal egy kutyust is, hogy a látássérült együttműködési készségét is felmérjük. Erre azért van szükség, hogy azt az állatot adhassuk oda neki, amelyik leginkább tudja segíteni személy szerint őt. Amikor már képesek biztosan, önállóan közlekedni, akkor leteszik a közlekedésbiztonsági vizsgát egy bizottság előtt – magyarázta Királyné Barkóczi Emese.

(A borítóképen: Játékkutyateszt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában