Az állatorvos válaszol

2020.12.17. 08:00

Komoly szövődménye lehet a kezdeti köhögésnek

Télen lehetőleg ne itassunk nagyon hideg vizet a kutyusokkal, hogy meg ne fázzanak.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock

A hideg évszak háziállatainkra is hatással van, akárcsak a fertőző betegségek. Olvasónk azzal a kérdéssel fordult hozzánk, hogy a kutyák megfázhatnak-e, és ezt az állapotot hogyan lehet megkülönböztetni más légúti betegségektől. A dilemmára állatorvos szakértőnk válaszolt.

– Igen, kedvenceink is megfázhatnak. Kerülni kell a nagyon hideg víz itatását, különösen télen. A megfázáson kívül inkább a felső légúti fertőzések jellemzőek rájuk. Ha az állat nem eszik, napok óta köhög, lázas, bágyadt, akkor mindenképpen orvoshoz kell vele fordulni – mondta dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos.

Érdemes oltatni

A legismertebb fertőző légúti betegség a kennelköhögés.

– A kennelköhögés gyakori a kutyák körében és elég ragályos. Bizonyos vírusok és baktériumok együttes előfordulása okozza a felső légúti fertőzést, amelynek vezető tünete a köhögés. Ez gyakran habos hányással végződik. A leggyakrabban akkor találkozhatunk vele, ha több kutya van együtt, például kutyaiskolában vagy -panzióban. Viszonylag jól orvosolható betegségről van szó, de nem kezelt esetben akár hörgő- vagy tüdőgyulladás is lehet a szövődménye. A kórképet vakcinázással meg lehet előzni, injekció formájában beadható, sőt orrba, illetve szájba csepegtethető vakcina is létezik – tájékoztatott az állatorvos.

(A borítóképen: Az innivaló hőmérsékletére is oda kell figyelni a hideg évszakban.)


Kérdezze az állatorvost!

Az Észak Kisállat összeállítása új rovattal bővült, ahol tanácsokkal segítjük az állattartókat kedvenceik egészségmegőrzése vagy gyógyulása érdekében. Állatorvos szakértőink, dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos és dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szak­állatorvos válaszolnak hétről hétre olvasóink felmerülő kérdéseire, amelyeket [email protected] e-mail-címre várjuk. Az akut problémákkal viszont továbbra is kérjük, hogy személyesen keressék fel állatorvosukat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában