mellrák

2020.07.11. 19:00

Túl lehet élni a rákot

Magyarországon minden tizedik nő érintett lesz élete során, de az időben felfedezett mellrák 95 százalékban gyógyítható.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock

Család. Hazánkban évente kétezer nőt veszítünk el pusztán a késői felismerés miatt.

Lelkileg nagy teher

Egy borsodi szervezetnél tevékenykedik önkéntesként Karsza Péterné Szalánczi Beáta, aki maga is érintett. Mellrákot diagnosztizáltak nála, megműtötték. Az egészségügyi ellátással meg volt elégedve. Megmondták, hogy még milyen kezelések várhatók, és itt megállt a test gyógyítása. A lelki oldalával senki nem foglalkozott. Pedig, amikor az ember megtudja negyvenévesen édesanyaként, hogy rákos, annak a lelki része sem elhanyagolható.

Véletlenül rátalált a Mellrák­infó Egyesületre, és a műtét után három hónappal már részt vett a rendezvényükön. Úgy látta: sorstársakkal közösségben lenni nagy segítség. Azok tapasztalata, akik már túl voltak a betegségen sokat számított. Találkozott olyanokkal, akik öt vagy tíz éve, de van, aki harminc éve gyógyult. Ez azt jelentette, hogy ezt a betegséget túl lehet élni – fogalmazott.

Az egyesületen keresztül jutott el a Rege Alapítványhoz is, akik a megyei kórházban tartanak csoportos összejöveteleket onkopszichológus vezetésével. Ez is nagyon hasznos volt számára, segített abban, hogy mentálisan kezelni tudja a betegséget.

Hol a segítség?

Azért lett önkéntes, mert látta, hogy ez működik. De sajnos azt is tudja, hogy milyen kevés emberhez jut el az információ, hogy vannak az orvosi kezeléseket kiegészítő lehetőségek. Mentálisan nagy a különbség azok között, akik igénybe veszik a segítséget és azok között, akik nem.

Azt lehet mondani, hogy „én már jól haladok, megpróbáltam kihozni a betegségből a legjobbat” – hangsúlyozta Beáta. Ahhoz nagyon erős psziché kell, hogy valaki egyedül megbirkózzon ezzel. A családi gondoskodás is sokat számít, de előfordul, hogy ők még rosszabbul viselik, mint maga a beteg. Igazából a lelki folyamatokba nem tudnak beleszólni, ezért tehetetlennek érzik magukat és megviseli őket, hogy nem tudnak segíteni. Vannak olyan gyógyultak is, akik úgy gondolják egy bizonyos idő után, hogy nekik már nincs szükségük segítségre, ezért eltávolodnak ezektől a csoportoktól, közösségektől, maguk mögött hagyják. A legrosszabbnak azt tartja Beáta, hogy van egy hihetetlenül rossz képzet a fejekben.

Azonnal összeomlás

Ha valaki meghallja, hogy rák vagy daganat, a legrosszabbra gondol. Nagyon kevés azok száma, akik arra gondolnak, hogy van olyan ismerősük, aki meggyógyult. A daganatos betegségek egy része pedig végül igenis sikertörténet. Nemrégiben volt egy kampány, amelyben kismamák szerepeltek. Vannak közülük olyanok, akik terhesen kaptak kemoterápiát, és egészséges csecsemőt szültek. Ha az van a nő fejében, hogy van esélye, akkor az egész sokkal könnyebb. Persze ő maga sem volt a kétségbeesés alól kivétel, amikor megtudta, hogy daganatos beteg. Elosztotta a munkát a kollégái között, elrendezte a jövőt, mondta. Most viszont önkéntesként azért dolgozik, hogy hirdesse a pozitív gondolkodást.

(A borítóképen: Sokan küzdenek lelki gondokkal a kezelések után)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában