Egészség

2020.06.20. 08:00

Fontos a napszemüveg szemünk egészségéért

Napszemüveg viselése nem csak nyáron ajánlott, de ebben az évszakban elengedhetetlen.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Ádám János

– Egész évben szükség van a szemünk védelmére az UV-sugarak ellen, amelyek évről évre egyre több problémát okozhat. Ez is összefügg a klímaváltozással – mondta Valcsevné Major Zsuzsanna látszerész, üzletvezető. Tudományosan igazolt tény, hogy a szürke hályog tünetei is egyre hamarabb jelentkeznek a káros sugarak miatt. Már nem csak időskorban jöhet ez az elváltozás, a fiatalabb generációt is érinti. Akár műtétre is sor kerülhet fiatalkorban, ami pár évtizeddel ezelőtt még egyáltalán nem volt jellemző. Vannak fényre érzékenyebbek – döntően a világos szemű és bőrű emberek –, akiket jobban zavarhat az erős fény. Illetve az idősek, akik viszont nem szeretik a túl sötét szemüveget, mert úgy érezhetik, hogy akadályozza őket a megfelelő tájékozódásban.

Olyan, mint a naptej

Napszemüveget az általánosan elfogadott ismeretek szerint napsütésben kell hordani. Ez azonban nem teljesen fedi a valóságot. Ugyanis egy felhős napon is lehet erős az UV-sugárzás, tehát a szemet érdemes ilyenkor is védeni. Erre a célra pedig nem feltétlenül csak a legdrágább napszemüveg alkalmas. Egy egyszerűbb, olcsóbb darab is megfelelhet a célnak. Ha meg szeretnénk bizonyosodni róla, hogy milyen védelmet nyújt a napszemüvegünk, akkor azt a szaküzletben be lehet méretni – emelte ki a látszerész.

Érdemes úgy gondolni a szemre, mint a bőrünkre. Azt ugyanis nagyon jól tudja mindenki, hogy a tűző napon 15 percnél tovább tartózkodni veszélyes, mert leégünk. Ezért naptejet használunk. A szemünk egészségét pedig napszemüveggel vagy más optikai eszközzel védjük. A szemüvegesek mostanában már kapnak UV-védelmet a fehér lencsékhez is, ezt sokan nem is tudják, vagy elkerüli a figyelmüket – tudatta a szakember. Létezik fényre sötétedő vagy sötétített lencséjű dioptriás napszemüveg is. Aki pedig kontaktlencsét visel, már annak is van lehetősége UV-védelemmel kérni az éleslátást biztosító eszközt.

Az azonban egyáltalán nem baj, ha pluszban még egy napszemüveget is felvesz.

A gyerekek esetében is oda kell figyelni a szem védelmére már egészen pici korban. Vélhetően a kisbabákat nem viszi ki senki egy meleg nyári napon kalap vagy sapka nélkül, de fokozatosan hozzászoktathatjuk őket a napszemüveg viseléséhez is. Ha pedig szemüveggel kell korrigálni a gyermek látáshibáját, akkor mindenképpen kérjük a lencséhez az UV-védelmet – hívta fel a figyelmet az üzletvezető. Hiszen nekik születésüktől együtt kell élniük az erősödő UV-sugárzás negatív hatásaival.

(A borítóképen: Felhős időben is viseljük nyáron a napszemüveget!)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában