Mit készítsünk belőle?

2020.06.02. 07:00

A sokoldalú bodza

A bodza tavasz végén, nyár elején virágzó cserje.

Kardos Katalin

Forrás: Pixabay/illusztráció

Tenyérnyi virágai feltűnő színfoltok a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei falvakban, erdő széleken. Akár az utak mentén járva, akár a kertekben dísznövényként is gyakran találkozhatunk vele.

Varázsát feltűnő virágzata mellett bódító illata adja. Különleges erejét kifejezi, hogy a Harry Potter regényekben minden idők leghatalmasabb varázspálcáját is bodzapálcának nevezték. Érdekes azonban, hogy kizárólag bodzafából szinte lehetetlen tüzet rakni, egészen szárazon is alig gyullad meg, csak izzik és hamuvá porlad.

Gyógyító erejét már nagyszüleink is ismerték, a virágból főzött tea torokgyulladáskor ajánlott, megfázás esetén izzasztó és köptető hatású. Már az első magyar nyelvű füveskönyv, Melius Juhász Péter Herbáriuma (1578) említi a fekete bodzát, főleg hurutos megbetegedések ellen ajánlva, valamint: „torokgyékot mosd az vizével..., köszvényes lábra jó a levelét párlani”. (forrás: www.hazipatika.com)

A gyógytea mellett az abszolút kedvenc mégis a bodzaszörp. A boltokban ma már nagy a választék, azonban érdemes egy kis időt rászánni az elkészítésére, hiszen a „házinak nincs párja”. A hagyományosan készített szörphöz a bodzán kívül nincs is szükség másra, mint egy jó nagy edényre, vízre, cukorra és citromra. A virágzatot megmosni sem szabad, hiszen a virágpor adja a karakteres ízét. Elkészítése akár egy igazi családi-baráti program is lehet a szabadban, hiszen a virág begyűjtése egy tiszta, autómentes környezetben egy kirándulás során izgalmas feladat.

Számos finomság készíthető belőle azonban a szörpön túl is!

Bodzavirág palacsintatésztában

Hozzávalók:

Fotó: mindmegette.hu

  • bodzavirág
  • tojás
  • tej
  • liszt
  • cukor
  • olaj
  • Elkészítés: A frissen szedett bodzavirágot alaposan megmossuk, lecsepegtetjük. Tojásból, lisztből, pici cukorból, tejből sűrű palacsintatésztát készítünk. Az olajat felforrósítjuk. A virágokat először lisztben, majd a palacsintatésztában megmártjuk, és a forró olajban aranysárgára sütjük. Vaníliás cukorral vagy fahéjas cukorral megszórva melegen tálaljuk.


    Bodzazselé

    Hozzávalók:

    Fotó: mindmegette.hu

  • 12 db bodzavirág
  • 1 db lime
  • 1 l natúr almalé
  • 40 dkg befőzőcukor (3:1 arányú)
  • Elkészítés:

    1. A lerázott bodzavirágok szárát ollóval levágjuk. A lime levét kifacsarjuk. A virágokat egy nagy tálban óvatosan összeforgatjuk az almalével és ízlés szerint lime-lével, majd folpakkal letakarva a hűtőbe tesszük 24 órára. Közben időnként átforgatjuk.

    2. Másnap egy edényre apró lyukú szűrőt helyezünk. Beleöntjük a virágokat, és fakanállal jól kinyomkodjuk. A lecsepegett folyadékot a befőzőcukorral együtt erős tűzön, kevergetve felforraljuk, majd folyamatos keverés közben bugyogva főzzük 3-4 percig.

    3. Végül 4 db 2,5 dl-es üvegbe töltjük. A lezárt csavaros üvegeket a fejükre állítjuk 5 percre, majd visszafordítjuk és hagyjuk teljesen kihűlni.


    Bodzás panna cotta

    Az egyszerű panna cottára bodzazselét kanalazhatsz vagy házi bodzaszörpöt csorgathatsz, és lecsipkedett friss bodzavirággal, valamint bogyós gyümölcsökkel, citromfűvel díszítheted.


    Joghurtos bodzavirág fagylalt

    A hűsítő nyalánkságot fagyigép nélkül is elkészítheted. Az alábbi mennyiségek 4 adaghoz elegendők.

    Hozzávalók:

    Fotó: mindmegette.hu

  • 6 db bodzavirágtányér
  • 1 db lime
  • 1/2 dl almalé
  • 2 ek folyékony méz
  • 3 dl zsírszegény joghurt (1,5%-os)
  • 1,5 dl főzőtejszín (15%-os)
  • 1 ek porcukor
  • 1 db zselatinlap
  • folyékony édesítőszer
  • Elkészítés

    1. A lerázott bodzavirágtányérokat a szárak levágása után egy tálban megöntözzük a lime kifacsart levével, valamint az almalével, majd összeforgatjuk a mézzel. Lenyomtatjuk egy lapostányérral, nehezéknek ráteszünk 2 konzervet, és szoba-hőmérsékleten állni hagyjuk egy éjszakán át.

    2. Másnap a masszát egy tálra helyezett apró lyukú szűrőbe öntjük, és jól kinyomkodjuk. A joghurtot és a főzőtejszínt a lecsepegett léhez adjuk, a porcukorral édesítjük, és habverővel simára keverjük.

    3. A zselatint hideg vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk, és egy láboskában, gyenge tűzön kevergetve feloldjuk. A tűzről levéve habverővel beledolgozunk 2 ek joghurtos masszát, majd a maradék joghurtos masszába keverjük, és tetszés szerint némi folyékony édesítőszerrel édesítjük. Végül fagylaltgépbe töltjük, és a készüléktől függően 20-40 percig fagyasztjuk.

    (A receptek forrása: mindmegette.hu)

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában