Ízvilág

2020.04.13. 11:30

Kalács egy kis csavarral

A hagyományos ízek mellett érdemes kísérletezni is a megújulás jegyében.

Bájer Máté

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A húsvét jellegzetes fogásai ma is ugyanazok: bárány, sonka, tojás, torma. A szokásos húsvéti receptet valahogy így lehetne leírni: vágd fel a sonkát, a kolbászt, főzd keményre, majd pucold meg a tojást, szeletelj újhagymát és retket, majd rendezd el ezeket ízlésesen egy tálon. Bár sokan ragaszkodnak a vendégváró tálakhoz és az édes fonott kalácshoz, vannak, akik a húsvét valódi szellemét követik a konyhában is, ami a megújulás. Ezeken a hagyományos ételeken nem könnyű fogást találni.

Ám mi lenne, ha… a húsvéti sonkából egy finom leves készülne?

Miért ne? A főzőlét amúgy is vétek kidobni. A levesbetét pedig lehet pirított kolbász, de akár durván aprított csomósretek is. A lényeg, hogy nagyokat roppanjon. Elkészíthetjük lisztes, tejfölös habarással, de egy pohár joghurt is tökéletes ehhez. Egy kevés fehérborral felhúzva és összerottyantva az igazi.

Ha a kalácsról beszélünk… a különböző sós kalácsok is remekül megállnák a helyüket a húsvéti asztalokon, mint például az alábbi interneten talált recept.

Húsos fonott kalács

Hozzávalók:

A kalácshoz:

1 evőkanál kristálycukor, 2 dl tej, 2,5 dkg élesztő, só, 2 tojás, 50 dkg finomliszt, 5 dkg vaj.

A töltelékhez:

pirospaprika, őrölt bors, só, 3 gerezd fokhagyma, 2 fej vöröshagyma, 1 kápia paprika, fél szál póréhagyma, 25 dkg sonka, 50 dkg sertéshús, zsiradék.

Elkészítés:

Cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszttel a maradék langyos tejjel, az egyik tojással és egy kis sóval kidagasztjuk. Ha jó a tészta, beledolgozzuk a vajat is. Cipót formázunk, és kelesztjük. Üvegesre pároljuk a vöröshagymát. Fél percig sütjük a lereszelt fokhagymával, majd megszórjuk pirospaprikával. Rátesszük a kockákra vágott sertéshúst, kevés vizet öntünk alá, és fedő alatt elkezdjük párolni. Ha már félig kész, mellé tesszük a szintén kis kockákra vágott füstölt húst is. Ha puha, mehet bele a felvágott póréhagyma és paprika. Sózzuk és borsozzuk. Összeforraljuk, majd kihűtjük. A kelt tésztát három cipóra osztjuk. Téglalapokat nyújtunk belőlük, a közepükre kenünk a töltelékből, majd mindet feltekerjük. A három töltött rudat lazán összefonjuk, és belefektetjük egy kivajazott formába. A tetejét lekenjük tojással. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 30-40 perc alatt megsütjük.

(A borítóképen: Készül a tészta. Kérdés, hagyományos étel vagy valami különlegesség lesz-e belőle)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában