Jégkár

2019.11.26. 13:00

Borsodi lett idén a legjobb generátorkezelő

Több tízmilliárdos kártól védte meg az országot a jégkármérséklő-rendszer.

Pap Gyula

A figyelmes emberi munka és a generátor sok kártól védi meg a gazdákat

Forrás: Szécsi Csabáné fotója

A me­gyei jégkáradatokat vizsgálva kiderül, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrárminisztérium által működtetett országos jégkármérséklő-rendszer talajgenerátorai a megyében a védekezési időszak közel hat hónapja alatt 447 órát működtek, amivel a megye országos csúcsot állított fel. Amire az adatok mellett még nagyon büszkék lehetünk, hogy a NAK által a generátorkezelők körében kiírt megyei és országos versenyben több mutató – köztük a riasztások száma, illetve a visszajelzések gyorsasága – alapján idén a legjobb országos generátorkezelő a vissi Szécsi Csabáné lett.

Segít az ezüst-jodid

– Az országos jégkármérséklő-rendszer részeként egy kis faluban, Vissen működtetem az egyik manuális generátort – avat be munkájába a generátorkezelő. Kérdésünkre munkájáról elmondja: – az 5 és fél hónapig tartó védekezési időszakban, amikor a jégeső kialakulásának veszélye fennáll, a diszpécser által mobiltelefonon küldött riasztásnak megfelelően a talajgenerátort bekapcsolom. A tájékoztató értesítés visszaigazolása után a leghamarabb (30 percen belül) meg kell kezdenem a generátor bekapcsolását. A zárt kalodából a légtartályt kiveszem, ellenőrzöm a nyomást és azt, hogy nincs-e szivárgás. A kompresszor segítségével a megfelelő nyomást, aminek 2-5 bar között kell lenni, biztosítom. Ellenőrzöm, hogy az oldaltartályban van e megfelelő mennyiségű hatóanyag – ismerteti a munkafolyamatot. – A kéménytartó talpat kihelyezem, és rögzítem a földhöz az alján lévő tüskék segítségével, majd ráteszem a kéményt. A légtartályt az oldaltartályhoz csatlakoztatom, itt is fontos a megnyitás után a megfelelő nyomás ellenőrzése, ami 1,3 bar. Az égő gyufát bedobjuk a kéménybe, és elkezdődik a hatóanyag ezüst-jodid oldat légtérbe történő juttatása – ismerteti a szakember.

Felelősségteljesen

– Így egyszerűnek tűnhet a feladat, de amikor közel fél évig mindent ennek a feladatnak kell alárendelni, nagyon sok áldozatot kell hozni. Ehhez kell igazítani minden munkát, ügyintézést, családi összejövetelt, és még beteg sem lehetek. Ha szükséges, és pedig sokszor előfordult, éjszakázni is kell. Ilyenkor sem szabad a generátort felügyelet nélkül hagyni – jelzi.

– Még nehezebb lett volna a feladat ellátása, ha férjem, Szécsi Csaba nem segített volna ebben, különösen akkor, mikor a rendszert éjszaka is működtetni kellett. Szeretném megköszönni neki, hogy segítette munkámat. 2019-től ebben az állandó készültségben segítséget jelentett a korábbi évhez képest, hogy a mobilapplikáción keresztül nemcsak hatórás, hanem 12-24 órás időtartamú előrejelzések is megjelentek, így két riasztás között van egy kis lélegzetvétel, amivel számolhatunk. A diszpécserszolgálat működése segíti a munkát. Csupán az emberek tájékozatlansága okozza a tévhitet a jégesővel szemben. Értékelni kell azt, hogy ha a rendszer nem működne, akkor a lehulló jégszemek mérete nem búza, borsó, cseresznye nagyságú jég lenne, hanem dió vagy tojás nagyságú – fejti ki Szécsi Csabáné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában