Hőség, hőség, hőség

2019.07.03. 16:00

Hőség, hőség, hőség – Vad nyár, új rekordmeleggel

Sorra dőlnek meg a hőségrekordok világszerte – elsősorban Európa nyugati felén emelkedett igen magasra a levegő hőmérséklete az előző napokban. Az időjárás azonban megmutatta szeszélyes arcát is.

Fejesugrás a hűs vízbe, Oslónál Fotó: AFP

Forrás: AFP

Rekordmeleg volt a június Magyarországon – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn honlapján. Máshol is tombolt a hőség, igazi szélsőségeit mutatja ezekben a napokban az idő­járás világszerte.

40 fok fölött

Az 1901 óta vezetett mérések alapján 2019 júniusa lett a legmelegebb hazánkban. Az előző csúcstartót, a 2003-as júniusi átlagot 0,32 fokkal múlja felül az idei.

Rekord dőlt meg június utolsó napján Németországban is: Szász-Anhalt tartományban 39,6 Celsius-fokot mértek. Németországban egyébként az abszolút melegrekord 40,3 Celsius-fok. Ezt felülmúlta a Franciaországban mért érték: Villevieille településen 45,1 fokot, Gallargues-le-Montueux-ben pedig 45,9 fokot mértek a múlt héten. François Jobard, a francia meteorológiai szolgálat munkatársa szerint eddig csak Bulgáriában, Portugáliában, Olaszországban, Spanyolországban, Görögországban és Észak-Macedóniában volt példa ilyen melegre.

 

A hőség a mindennapi életben is komoly próba elé állítja az embereket – aki teheti, vizes felüdülést keres, ahol csak lehet. A hőségriadó az állami szerepvállalásra is kitér: Franciaországban például, ahol 2003-ban mintegy 15 ezer, többségében egyedül élő idős ember vesztette életét az akkori, augusztusi kánikulában, most a rádiók és televíziók folyamatosan tájékoztatják a lakosságot, milyen elővigyázatossági intézkedéseket szükséges megtenni, és egy ingyenesen hívható telefonszámon egyénileg is tájékoztatnak mindenkit a szakemberek ajánlásairól a lakóhelyek, illetve az emberi szervezet megfelelő hűtéséről.

Másfél méternyi jég hullott viszont a mexikói Guadalajarában és környékén helyi idő szerint vasárnap. Az ötmilliós közép-mexikói városban az előző napokban 31 fokot mértek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában