Döntöttek

2023.12.12. 11:13

Jövőre 141 kulturális fesztivált támogat a kormány

A magyar kultúra pozíciójának, rangjának és színvonalának megőrzése, bemutatása és erősítése a kormány kiemelt feladata, ennek érdekében az idén 141 kulturális fesztivál nyert támogatást 2024-es terveik megvalósítására a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Kulturális Fesztiválok Kollégiumának pályázatán.

MW

A Stem on! című akrobatikus vándorcirkuszi előadás a nagyharsányi faluközpontban a 16. Ördögkatlan Fesztivál negyedik napján, 2023. augusztus 4-én

Forrás: MTI

Fotó: Ruprech Judit

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) keddi közleménye szerint a tárca a nagy érdeklődésre való tekintettel 800 millió forintra emelte a Nemzeti Kulturális Alap Kulturális Fesztiválok Kollégiuma által kiírt pályázat keretösszegét, amelyből 141 fesztivál támogatása valósul meg jövőre.

A tájékoztatás szerint a pályázatok elbírálása során a Kulturális Fesztiválok Kollégiuma a nemzeti hagyományok ápolása mellett hangsúlyosan figyelt az új, innovatív kezdeményezésekre és értékelte a kidolgozott, minőségi programmal pályázók erőfeszítéseit.

Mint írják, fontos szempont volt a bírálatnál az országos lefedettség minél arányosabb megtartása és a Kárpát-medence értékőrző magyar fesztiváljainak támogatása. A pályázókkal szemben elvárás volt, hogy a támogatott fesztivál gazdagítsa a nemzeti műveltséget, a hazai és a nemzetközi előadók jeles képviselői mellett törekedjen a fiatal tehetségek bemutatására.

Csák János kulturális és innovációs miniszter a Kulturális Fesztiválok Kollégiuma által felterjesztett döntési javaslat alapján határozott a támogatások odaítéléséről. A pályázat döntési listája elérhető a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő honlapján - áll a KIM keddi összegzésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában