Európa Kulturális Fővárosa

2023.11.20. 11:28

Több száz program várja az érdeklődőket az év végéig

Több száz program várja az érdeklődőket az év végéig a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat (VEB2023 EKF) keretében - közölte a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója.

MW

Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója

Forrás: MTI

Fotó: Bodnár Boglárka

Markovits Alíz a programok közül kiemelte, hogy Fructus Labiorum, azaz az Ajkak gyümölcse címmel advent első három hétvégéjén a város katolikus és református templomaiban nemzetközi és hazai előadók koncertjei lesznek hallhatóak, fellép például a brit Tenebrae kórus, a régizenei, korabeli rézfúvós hangszereken játszó His Majestys Sagbutts & Cornetts, a magyar régizenei Custos Együttes vagy a Budapest Bach Consort. 

December 5-én Ligeti 100 címmel a hazai jazzvilág művészei Ligeti György zeneszerző munkássága előtt tisztelegnek az ActiCityben, fellépnek például a Concerto Budapest égisze alatt működő Ligeti Ensemble zenészei és Lukács Miklós triója.     

Gospel karácsony címmel hallható majd a tengerentúli Virginia State Gospel Chorale kórus koncertje december 11-én - emelte ki a vezérigazgató.   

Kézműves és design vásár várja az érdeklődőket december 9-én és 10-én az ActiCityben, a rendezvényen csaknem 50 kiállító portékáit lehet majd megvásárolni, de az adventi időszakban az Óváros Piacon is minden hétvégén tematikus programok, kézműves portékák és finom falatok várják a látogatókat 

- tette hozzá.   

A Kultháló eseményei Veszprémbe költöznek: egyebek között a Robert Capa Központ Kiállítása látható a Foton udvarban, Bukta Imre képzőművész kiállítása pedig a Dubniczay-palotában - fogalmazott Markovits Alíz.   

A régió eseményeiről szólva elmondta, hogy kiemelt programként koncertsorozatot rendeznek Siófok 55 címmel a város fennállásának 55. évfordulója alkalmából november 30. és december 3. között, december 2-án pedig nemzetközi betlehemes találkozó lesz Marcaliban.     

Porga Gyula, Veszprém polgármestere (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy 3200 esemény zajlott január és október között 24 műfajban Veszprémben és a régióban. A rendezvények 60 százalékát a zene, a képzőművészet és a gyermekprogramok tették ki. 773 ezernél több résztvevő volt jelen a kiemelt programokon, 1 millió 440 ezer látogatója volt a belvárosnak - tette hozzá.   

Nagy eredménynek nevezte, hogy a látogatók 38 százaléka közösségi közlekedéssel érkezett Veszprémbe.   

A közelgő rendezvényekről szólva elmondta: a téli Gyárkertben december 8-tól január 28-áig hófánk- és jégkorcsolyapálya, valamint téli gasztronómiai kínálat várja majd az érdeklődőket.   

Az Acticityben december 27. és 30. között koncertek lesznek, december 27-én a Hot Jazz Band, 28-án Szalonna és Bandája lép fel, 29-én Abba show, 30-án salsa előszilveszteri buli várja az érdeklődőket.   

Szilveszterkor az Óváros téren DJ-k, valamint szabadtéri gasztronómiai forgatag lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában