Adatok

2024.01.26. 11:23

Nőtt a foglalkoztatottak száma: újabb lépést tettünk a 85 százalékos aktivitási ráta elérése felé

A Gyurcsány korszakhoz képest 1 millióval dolgoznak többen, míg a regisztrált álláskeresők száma továbbra is történelmi mélyponton van – hangsúlyozta Czomba Sándor államtitkár.

MW

Dolgozó az Audi Hungaria Zrt. új, elektromos motorokat gyártó gyõri üzemcsarnokában az avatás napján, 2018. július 24-én

Forrás: MTI

Fotó: Krizsán Csaba

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2023 decemberében 4,723 millióra bővült a munkavállalók száma, tehát 21 ezer fővel dolgoznak többen, mint egy évvel ezelőtt. Az adatokat kommentálva Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára pénteki közleményében kiemelte, hogy 2023 utolsó negyedévében a 15-64 éves korosztály aktivitási rátája minden eddiginél magasabb szintre, 78,5 százalékra emelkedett.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a Gyurcsány korszakhoz képest 1 millióval dolgoznak többen, míg a regisztrált álláskeresők száma továbbra is történelmi mélyponton van. A kormány megvédte a családokat, a munkahelyeket és új foglalkoztatásösztönző programokat hirdetett, ennek köszönhetően pedig tovább nőtt a munkavállalók száma.

Emlékeztetett, hogy a 15-64 éves korosztály aktivitási rátája 2022 negyedik negyedévében 77,6 százalékot, 2010 utolsó negyedévében pedig 64,2 százalékot ért el. Azaz a mostani rekord magas aktivitási ráta komoly lépést jelent a 85 százalékos munkaerőpiaci aktivitás elérése felé.

Megerősítette: a növekedés helyreállítása és a 4 százalékos GDP növekedés elérése érdekében a fogyasztás növelése és a beruházások 25 százalék felett tartása mellett a hazai munkaerőtartalék mozgósításával tovább kell növelni a munkaerőpiaci aktivitást is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában