Adatok

2023.11.03. 12:07

Továbbra is történelmi mélyponton van a nyilvántartott álláskeresők száma

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint októberben a háború és az elhibázott, káros szankciók okozta nehéz gazdasági helyzet ellenére is csupán 226 233 álláskereső szerepelt a nyilvántartásban – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

MW

A Melecs EWS GmbH gyõri gyártócsarnoka az átadás napján, 2023. október 2-án

Forrás: MTI

Fotó: Krizsán Csaba

A közlemény idézte Czomba Sándort, a GFM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárát, aki megállapította: „Ez az elmúlt három évtized második legjobb adata, tavaly októberhez képest közel tízezerrel csökkent a munkát keresők száma, emellett az előző hónaphoz képest is további mérséklődés figyelhető meg.”

Nyilvántartott álláskeresők száma Magyarországon 2020–2023. október között
Forrás: NFSZ/MTVA Sajtóarchívum/MTI

Mialatt a Gyurcsány-korszakban százezrek éltek segélyen és voltak munkanélküliek, addig a nemzeti kormány elérte a teljes foglalkoztatottságot, így ma már több mint 4,7 millióan dolgoznak.

Kiemelték, hogy 2010 óta már mintegy 400 ezerrel csökkent, fél éve pedig folyamatosan 230 ezer alatt van a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon. Ezzel párhuzamosan 2010 óta a gazdaságnövelő és munkahelyteremtő intézkedéseknek köszönhetően harmadára csökkent a munkanélküliség Magyarországon.

A közlemény szerint 2023 az inflációcsökkentés, 2024 pedig a növekedés helyreállításának éve. A kormány inflációellenes lépései sikeresek, így már az év vége előtt egy számjegyűre csökkenhet a szankciós infláció – írta a GFM. 

Ezzel párhuzamosan pedig egyre inkább a gazdasági növekedés helyreállítása kerül fókuszba, a gazdasági növekedéssel együtt pedig újra emelkedhetnek a bérek. A gazdasági növekedést szolgálja a Széchenyi Kártya Program meghosszabbítása is, amely rendkívül kedvező hiteleket biztosít a kkv-k számára – írta a minisztérium.

Szeptemberben emelkedett az euróövezeti munkanélküliségi ráta

Szeptemberben 6,5 százalékra emelkedett a szezonálisan kiigazított munkanélküliségi ráta az euróövezetben az előző havi 6,4 százalékkal megegyező várakozásokkal szemben. Tavaly szeptemberben 6,7 százalékon állt az euróövezeti munkanélküliségi ráta.

Az EU 27 tagállamának munkanélküliségi rátája szeptemberben is az augusztusival megegyező 6,0 százalék lett, szemben a 2022. szeptemberi 6,1 százalékkal.

Szeptemberben az Eurostat nyilvántartása szerint 13,026 millióan voltak munka nélkül az EU-ban, ebből 11,017 millióan az euróövezetben. Augusztushoz képest a munkanélküliek száma 95 ezerrel nőtt az EU-ban, ebből 69 ezerrel az euróövezetben. Az egy évvel korábbival összevetve az EU-ban 126 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma szeptemberben, az euróövezetben pedig 212 ezerrel.

A legnagyobb euróövezeti gazdaságok közül a legalacsonyabb munkanélküliségi rátát Németországban regisztrálták, 3,0 százalékosat, míg a legmagasabbat Spanyolországban, 12,0 százalékosat, Olaszországban 7,4 százalékosat és Franciaországban 7,3 százalékosat.

Az összes uniós tagország közül Csehországban volt a legalacsonyabb a munkanélküliségi ráta, 2,7 százalékos, Máltán és Lengyelországban pedig 2,8 százalékos. Magyarországon 3,9 százalékos volt a munkanélküliségi ráta szeptemberben, míg a szomszédos országokban Ausztriában 5,5 százalékos, Szlovákiában 5,8 százalékos, Romániában 5,4 százalékos, Szlovéniában pedig 3,6 százalékos.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában