Hajdú-Bihar

2013.01.23. 13:21

Nézőpont: Támogatást, de mire...

<em>Hányszor, de hányszor hallottam az elmúlt években különböző önkormányzati fejlesztések kapcsán, hogy miért sportcsarnokot épített a falu, amikor inkább új munkahelyek kellenének. </em><strong>Petneházi Attila jegyzete</strong>.

Hányszor, de hányszor hallottam az elmúlt években különböző önkormányzati fejlesztések kapcsán, hogy miért sportcsarnokot épített a falu, amikor inkább új munkahelyek kellenének. Petneházi Attila jegyzete. Még csak azt se merném mondani, hogy demagóg az efféle beszéd, hiszen új munkahelyeknek tényleg híján vagyunk; csakhogy maga a kérdésfelvetés hibás. Az Európai Unió támogatási rendszere ugyanis úgynevezett "pántlikázott" pénzekre épül, azaz, amit a közösség főtér-rekonstrukcióra szán, abból akkor se lehet varrodát csinálni, ha éppen kelengyére lenne igény. A nemzetállamok felelőssége abban van, hogy a hétéves költségvetési ciklusok tervezésekor milyen prioritásokat fogalmaznak meg, azaz, hogy mire kérnek és kapnak pénzt az Uniótól.

Az idén záruló (2007-13 közötti) uniós költségvetési ciklussal éppen az volt a baj, hogy az akkori magyar kormány túl sok pénzt kért úgynevezett jóléti beruházásokra, és alig valamennyit gazdaságélénkítésre. Az Orbán-kabinet elszánt abban, hogy a következő hét évben a versenyképesség javítására minél több EU-támogtást fordíthassunk. A régi tagállamok ennek persze nem tapsolnak, hiszen a befektetőik szívesebben vásárolnak piacot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!