Friss hírek

2011.03.03. 14:51

Augusztus végéig kifizetnék a magánnyugdíj-pénztári reálhozamokat

<p>A magánnyugdíj-pénztári hozamot egy fordulónapra, május 31-re kell kiszámítani, így nem fordulhat elő, hogy a tőzsdei változások miatt valakik jobban, mások rosszabbul járnak - közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján Selmeczi Gabriella.</p>

A miniszterelnöki megbízott arra a módosításra hívta fel a figyelmet, amely hétfőn a részletes parlamenti vita során került be a nyugdíjpénztári átállással kapcsolatos törvénybe. Hogy a vagyonátadás ne húzódjon el év végéig, a hétfőn elfogadott törvény rendelkezik arról, hogy június 12-vel át kell adni a kilépett magánnyugdíj-pénztári tagok vagyonát az állami alapnak - ez a másik fontos módosítás, amit Selmeczi Gabriella kiemelt. Hozzátette: kormányrendeletben határozzák majd meg azt a két hetet, amíg a reálhozamokat folyósítani kell, hogy a kifizetés se csússzon év végéig. A tervek szerint legkésőbb augusztus végéig megkapnák a pénzt az érintettek.

A parlament elfogadta azt a módosítást, amely lehetővé teszi, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) átvilágítsa a magánnyugdíjpénztárak által kezelt vagyont és ellenőrizze az átadás-átvétel folyamatát - közölte a sajtótájékoztatón Selmeczi Gabriella.

A fideszes politikus elmondta: a KEHI másik nagy feladata lesz, hogy 12 évre visszamenően ellenőrizze a vagyonbefektetés technikáját, szabályszerűségét, illetve azt, hogy a működési költséget mire fordították a magánnyugdíjpénztárak. Nem csak a magánnyugdíj-pénztári tagoknak fontos tudni, hogy mi lesz a vizsgálat eredménye, mert az MSZP-SZDSZ kormány által létrehozott magánnyugdíj-pénztári rendszer nagy szerepet játszott az ország eladósításában - fogalmazott a miniszterelnök nyugdíjvédelmi megbízottja.

Bekerült az elfogadott módosítások közé az is, hogy a magánnyugdíj-pénztári hozamot egy fordulónapra, május 31-re kell kiszámolni. Selmeczi Gabriella azt mondta: úgy gondolták, az az igazságos, ha mindenkinek ugyanarra a fordulónapra számolják ki a reálhozamát, így nem fordulhat elő, hogy a tőzsdei változások miatt valakik jobban, mások rosszabbul járnak.

A képviselő szerint úgy látták: megvan az esély arra, hogy sokáig csúszik a vagyonátadás, és ezért a reálhozamok kifizetése, akár az év végéig is. Ezért a hétfőn elfogadott törvény szerint június 12-ével a kilépett magánnyugdíj-pénztári tagok vagyonát át kell adni a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak - ez az állami alap, amely ezt a vagyont kezelni fogja. Selmeczi Gabriella elmondta: kormányrendeletben határozzák majd meg azt a két hetet is, amikor a reálhozamokat folyósítani kell, ezt is előrehozzák az év végéhez képest.

A nyugdíjvédelmi megbízott kiemelte: a törvény részletezi az egyéni számlát is. Tehát nem csak azt mondja ki, hogy 2012. január 1-jével minden magyar állampolgárnak egyéni nyugdíjszámlája és egyéni nyilvántartási rendszere lesz, hanem részletesen szabályozza, hogy milyen adatokat kell majd ezen a számlán nyilvántartani.

Kérdésre válaszolva Selmeczi Gabriella elmondta: a tervek szerint legkésőbb augusztus végéig megkapnák a reálhozamot az érintettek, a pontos időpont a kormányrendeletben szerepel majd.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!