Foci vb 2022 nyolcaddöntő

2022.12.06. 07:10

Portugália vs. Svájc: Ronaldo győzelemre vinné csapatát

A szakértők által a továbbjutásra esélyesebbnek tartott portugál labdarúgó-válogatott majdnem a legerősebb összeállításában futhat ki a Luszail Stadion gyepére kedden este Svájc ellen, a katari labdarúgó-világbajnokság utolsó nyolcaddöntős összecsapására.

Cristiano Ronaldo

Fotó: AFP

Fernando Santosnak, a portugálok szövetségi kapitányának várhatóan csak a védelemben kell nélkülöznie két fontos játékost, a belső védő Danilo Pereira ugyanis még nem épült fel teljesen hármas bordatöréséből, de a torna későbbi szakaszában már segítheti majd a társakat, ha kiharcolják a továbbjutást.

A védelem közepén így ismét a 39 éves Pepe juthat főszerephez, mellette pedig Rúben Dias kezdhet a svájciak ellen, és az ő feladatuk lesz majd semlegesíteni az eddig kétgólos Breel Embolót, az ellenfél legveszélyesebb játékosát.

Az ötszörös aranylabdás csapatkapitány, Cristiano Ronaldo újra megpróbálhatja utolérni a portugál válogatott örökranglistáján a legendás Eusebiót a vb-ken szerzett gólok tekintetében, a 1960-as évek egyik legnagyobb sztárja az 1966-os angliai tornán - pályafutása egyetlen vb-jén - kilenc találatot jegyzett, így eggyel még megelőzi utódját.

A svájciaknál Xherdan Shaqiri írhat sporttörténelmet, ha sikerül gólt szereznie Portugália ellen, azzal ugyanis utolérné a svájci örökranglistán Sepp Huegit, aki az 1954-es tornán hatszor talált az ellenfelek kapujába. Shaqiri a szerbeknek lőtt csoportkörös góljával már így is rekorder, 2014 és 2018 után ugyanis harmadik vb-jén volt eredményes, ehhez hasonlóra svájci futballista korábban nem volt képes.

A két együttes vb-n még soha nem játszott egymással, de örökmérlegük így is tekintélyes mennyiségű, 25 találkozót számlál. Ezekből Svájc 11-et, Portugália pedig kilencet nyert meg, ötször döntetlenre végeztek a felek. A 2008-as Európa-bajnokság csoportkörében az utolsó fordulóban mérkőztek meg egymással, s akkor Svájc 3-0-ra nyert, de azzal is kiesett, míg Portugália csoportelsőként továbbjutott.

Nyolcaddöntő:

Portugália-Svájc

Luszail (Luszail Stadion) 20.00

A várható kezdőcsapatok:

Portugália: Diogo Costa - Diogo Dalot, Pepe, Rúben Dias, Joao Cancelo - Bernardo Silva, Rúben Neves, William Carvalho - Bruno Fernandes - Joao Félix, Cristiano Ronaldo

Svájc: Gregor Kobel - Silvan Widmer, Manuel Akanji, Fabian Schär, Ricardo Rodriguez - Remo Freuler, Granit Xhaka - Xherdan Shaqiri, Djibril Sow, Ruben Vargas - Breel Embolo

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!