Encs hírei

2018.01.21. 11:29

Már megvolt a logika a piramishoz

Encs, Garadna - Gergő nagyon szereti a matematikát, erről tanúskodik a sok szép versenyeredménye is.

Encs, Garadna - Gergő nagyon szereti a matematikát, erről tanúskodik a sok szép versenyeredménye is.

Könyvjutalommal és serleggel tért haza nemrég Berencsi Gergő a Nemzetközi Magyar Matematikaversenyről, aminek a megyei döntőjében harmadik helyezést ért el. Az encsi Szent László Katolikus Általános Iskolában találkoztunk vele, hiszen ennek az intézménynek a hetedik osztályos tanulója.

Nekem a verseny­­­ jó kikapcsolódás." Berencsi Gergő

– A matematika a kedvenc tantárgyam – jelenti ki elöljáróban Gergő. – Nagyon sokat készültem erre a versenyre Tarr Tamásné tanárnő segítségével. Összeszámolni nem is tudom, hány órát, de hetente többször is gyakoroltunk délutánonként.

Kifejtős és választós

Kiderül, a tehetséges fiú már az óvodában is szerette a számokat. Ezt szülei vették észre, amikor az iskolára készítették fel Gergőt. Az alsó tagozatot lakóhelyén, Garadnán végezte, felsőben került az encsi iskolába. Itt aztán lehetőséget kapott a versenyzésre is. Sok szép eredmény van már a háta mögött.

Gergő beavat bennünket a matekversenyek világába. Mint mondja, vannak kifejtős és választós feladatok is, mindkettőnek megvan a nehézsége. A versenyeken az első feladatok általában könnyűek, az utolsók viszont már nehezebbek, amelyek összetettek, sok számolásból állnak. Ez most is így volt, a legutóbbin.

– Meg tudtam volna oldani minden feladatot, csak kevés volt az idő. Az utolsó feladat arról szólt, hogy van egy piramis, aminek a tetején egy elem található, alatta 3, az alatt pedig 7, tehát 2-vel, 4-gyel majd 6-tal (és így tovább) növekszik az elemek száma. Ki kellett találni, hogy egy bizonyos számú sor alatt mennyi elem van. Már megvolt a logika, hogy merre induljak, csak az idő kevésnek bizonyult – mesélte Gergő.

Hozzátette: a versenyeket kikapcsolódásnak tekinti, és szereti tudni, hogy a többiekhez képest mennyit tud.

Legjobb eredménye pedig, hogy az előző tanévben bejutott a Dugonics András Matematikaverseny országos döntőjébe.

- ÉM-HE -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!