Űrkutatás

2019.10.05. 09:19

Újabb kutatórobotot küldött a Ryugura a Hajabusza-2 japán űrszonda

Az aszteroida sűrűségéről és gravitációs erejéről gyűjt információkat.

Újabb kutatórobotot küld a Ryugu kisbolygóra a Hajabusza-2 japán űrszonda.

A Minerva-II2 nevű kis felderítőrobot az aszteroida sűrűségéről és gravitációs erejéről gyűjt információkat.

A szonda csütörtökön a korai órákban, egy kilométeres távolságból indította útnak az aszteroidára – közölte a JAXA japán űrügynökség.

A kis, dob alakú műszer a következő öt napban nyolcszor kerüli meg a Ryugu egyenlítőjét, mielőtt leereszkedne a kisbolygó felszínére.

Az anyaszonda 8-10 kilométeres magasságból fog felvételeket készíteni a Minerva-II2 munkája során.

A 2014 decemberében útnak indított űrszonda 2018 júniusában érte el az aszteroidát. Szeptemberben és októberben már sikeresen a felszínére bocsátott három kutatórobotot. A robotok azóta is folyamatosan küldik az adatokat a földi űrközpontba, felvételeket készítenek az aszteroidáról, és mérik a felszíni hőmérsékletet.

Először februárban landolt a Hajabusza-2 a Földtől 280 millió kilométer távolságra lévő Ryugu felszínén.

A mindössze néhány másodperces művelet során a Hajabusza-2 kiengedett egy csövet és másodpercenként 300 méteres sebességgel tantálsörétet lőtt ki a kisbolygó felszínére, hogy a felverődő por- és kőzetszemcséket begyűjtse egy mintagyűjtő csővel és elküldje a Földre.

Áprilisban mesterséges krátert robbantott, melyből júliusban mintákat gyűjtött úgy, hogy mindössze néhány másodpercre leszállt le a felszínre.

Egy különleges mechanizmussal fémlövedéket lőtt ki a talajba, hogy a becsapódás következtében felszálló porból és törmelékből mintát vehessen beépített „porszívójával”.

A Hajabusza-2 várhatóan novemberben vagy decemberben elhagyja az aszteroidát és a következő év végére visszaérkezik a Földre.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában