BOON Sziréna

2017.10.31. 10:40

Jött a vihar, dőltek a fák Borsodban

Borsod-Abaúj-Zemplén - Miskolcon és a megye más településein is okozott károkat a hétvégi, viharos erejű szél.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Miskolcon és a megye más településein is okozott károkat a hétvégi, viharos erejű szél.

Megyénkben is eső és viharos erejű szél nehezítette az életünket az elmúlt hétvégén, de szerencsére az ereje nem volt olyan erős, mint az ország más megyéiben. Károkat azonban itt is tudott okozni.

A tűzoltóknak 15 helyen kellett beavatkozniuk Miskolcon." Dojcsák Dávid

Az útra dőltek

Vasárnap huszonhat alkalommal riasztották a hivatásos tűzoltókat az időjárással összefüggő káresetek miatt megyénkben, tudtuk meg Dojcsák Dávidtól, a B.-A.-Z. Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől. Az egységeknek a legtöbb esetben útra dőlt fákat, leszakadt ágakat kellett eltávolítaniuk. A viharos szél összesen három ingatlan tetőborításában okozott kárt. A legtöbb műszaki mentést a miskolci hivatásos tűzoltók hajtották végre, tizenöt helyszínen kellett beavatkozniuk a megyeszékhelyen. Az események során nem sérült meg senki.

Miskolcon például a Petőfi utcai úttestre és járdára zuhantak a vihar által leszakított faágak vasárnap délután. A Városház téren pedig egy ház tetőszerkezetét bontotta meg a vihar. Dojcsák Dávid elmondta: a katasztrófavédelem szakemberei a veszélyes elemeket lebontották, a tető többi részét pedig rögzítették, nehogy balesetet okozzanak.

Egy olvasónk szemtanúja volt, amikor a Kossuth Lajos Evangélikus Gimnáziummal szemben az építési terület kerítését bedöntötte egy erősebb széllökés.

A Károly utcai villamosmegállónál baleset is történt. Egy személygépkocsi fának ütközött szintén a viharos szél miatt. Szemtanúk szerint a jármű vezetője az út menti fákról leszakadó ágakat akarta kikerülni, amikor egy rossz manőver miatt a fának hajtott. Személyi sérülés nem történt, a forgalmi akadályt hamar elhárították a rendőrök.

Áram nélkül

A vihar miatt leszakadó villanyvezetékek miatt azonban több megyénkbeli településen is áram nélkül maradtak az emberek vasárnap. Szintén Dojcsák Dávidtól tudtuk meg, hogy Szirmabesenyőben például délelőtt 11 óra 35 perckor kezdődött az áramszünet és csak este 19 óra 10 perckor lett újra áram a településen. Szintén áramszünet nehezítette az arlóiak, a borsodnádasdiak és a járdánháziak életét. A közrend és a közbiztonság fenntartása, valamint a bűncselekmények megelőzése érdekében a rendőrök az áramszolgáltatás visszaállításáig jelen voltak az érintett településeken, közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

Boros Norbert, az Elmű-ÉMÁSZ kommunikációs igazgatója hétfőn délelőtt jelezte: a társaság szolgáltatási területén már csak utcákban vagy házaknál folynak helyreállítási munkálatok. A vasárnapi viharos szél okozta problémák rövidebb-hosszabb időre körülbelül 70 ezer fogyasztójukat érintették a négy megyére (Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, Pest), valamint a fővárosra kiterjedő szolgáltatási területükön. A kommunikációs igazgató kiemelte: hétfő reggelre a problémák túlnyomó részét sikerült elhárítani a hálózat helyreállításával vagy aggre­gátor működtetésével.

Hozzátette: a helyzet még változhat, ugyanis lehetnek például olyan, az erős szélben meggyengült fák, amelyek csak később dőlnek ki és kárt okozhatnak az áramellátásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!