boon-sportoldal

2018.10.30. 19:16

TKKSE: Úgy érzik, most elértek a falig

Tiszaújváros - Az országban a nyolcadik legeredményesebb kajakos, kenus klub a TKKSE.

Tiszaújváros - Az országban a nyolcadik legeredményesebb kajakos, kenus klub a TKKSE.

Hét és fél éve, 2011 májusában alakult meg a Tiszaújvárosi KKSE, amely azóta fokozatosan felfelé ívelő pályát jár be. Az utóbbi szezonokban folyamatosan a top 10-ben vannak az országos rangsorban, idén a 8. helyen végeztek.

– Nagyjából ez az a szint, amit itt el lehet érni, elmentünk a falig – kezdte Béke László, a TKKSE elnöke. – Továbblépni két esetben lehetne: egyrészt, ha lenne vagy felnőtt, vagy masters csapatunk, ugyanis azok a klubok, amelyek előttünk zártak, rendelkeznek valamelyikkel, vagy mindkettővel. A másik, ha egyesülnénk a másik városi klubbal, a TVSE-vel. A város részéről van egyfajta elvárás ezzel kapcsolatban, ebben az együttműködésben lennének tartalékok. Mi nyitottak vagyunk, meggyőződésem, hogy jól tudnánk együtt dolgozni, ám a másik fél vezetése egyelőre nem érzi ennek fontosságát.

A KSI-ben szeptembertől

2018-ban a legjobb eredményeket hozták: Bragato Giada (U23) a szegedi felnőtt Világkupán 3. (C-1 5000 m) és 6. hely (C-2 500 m), az olaszországi ifjúsági Eb-n Gábor Netta (K-1 200 m) és Máró Anna (K-4 500 m) lett ezüstérmes, Bragato Giada a bulgáriai korosztályos vébén zárt negyedikként (C-2 500 m), Béke Kornél pedig főiskolás világbajnok lett (K-2 1000 m), az Olimpiai Reménységek Versenyén, Csehországban Máró Anna gyűjtött be négy medált, egy aranyat, két ezüstöt és egy bronzot. Amint azt megtudtuk, Béke Kornél ősztől más klubban folytatja pályafutását.

– Kornél a Testnevelési Egyetemre jár, és ahhoz, hogy tovább lépjen sportszakmailag, olyan klubra van, volt szüksége, ahol van felnőtt csapat. Erről egyeztettünk a szövetséggel is, és közösen úgy döntöttünk, hogy a KSI-ben folytatja pályafutását, szeptember óta ott edz.

A klubelnök arról is beszélt, hogy a sportágban – miután már két év sincs a következő olimpiáig – létrehoztak egy Tokió A, és B keretet, illetve egy Párizs 2024 keretet, fiatalokkal, ezt a három csoportot menedzselik különös figyelemmel. Ez utóbbiban van Béke Kornél (férfi kajak) és Bragato Giada (női kenu).

Köszönet az edzőknek

Béke László elárulta azt is, hogy a 2017-es mérlegük szerint 120 milliós eszközállománnyal rendelkezik az egyesület. Az egy hektáros területen fekvő egykori Erőmű strand teljesen a TKKSE-é lett, ahol az elmúlt években fokozatosan építettek, felújítottak: az alsó szintet, a felső szintet, medencéket, szabadtéri kondiparkot, miközben terepet is rendeztek, hogy az egész egy igazi utánpótlás-nevelő centrum legyen.

Béke László hozzátette: az eredmények nemcsak a javuló infrastruktúrától függenek, hanem az edzők kiváló munkájától, éppen ezért megköszönte Betlenfalvi István, dr. Juhász Péter, Krucsai József, Ughy Imre, valamint az október 1-jétől indult kezdő csoportot vezető Bardóczi Krisztián kajakos és Macz János kenus edző tevékenységét.

9-10 évesen ajánlott

A koncepcióról az alábbiakat fogalmazta meg Béke László:

– A nagy egyesületek a feladásos rendszerben működnek, 3-4 évenként tovább, feladják a versenyzőket másik edzőnek. Már mi is azzal a létszámmal vagyunk, amellyel ezt meg lehet tenni, ezzel lehet jól működni. A sportágat bárki, bármikor elkezdheti, de 9-10 évesen ajánlott igazából. Hogy milyen eredményesek leszünk, lehetünk jövőre? A pontok tekintetében azt biztos nem fogjuk megérezni, hogy Kornél eligazolt, mert a gyermek korosztályokból sokan, sok tehetséges gyerkőc jön fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!