Jegyzet

2021.02.15. 09:02

Bizalom

A koronavírus elleni vakcinák elérhetőségével szinte egy időben újfajta mérőszám jelent meg tavaly a Központi Statisztikai Hivatal adatbázisában, az oltási hajlandóság.

Méhes László

Forrás: ÉM

Fotó: Vajda János

A megkérdezetteknek hetente egyetlen kérdésre kell válaszolniuk: „Amennyiben elérhető a Covid–19 elleni oltás, tervezi-e, hogy beoltatja magát?” Az életkorra, nemre, iskolai végzettségre lebontott, hetente frissülő adatbázis legfőbb tanulsága, hogy míg a kezdetekben százból tizenöt honfitársunk szeretett volna védőoltást kapni, idén január utolsó hetében már negyven. Eleinte százból harminchatan egyáltalán nem akartak oltakozni, számuk azonban mostanra huszonnégyre csökkent. Az adatelemzők sommás megjegyzése a változásokról: az oltási hajlandóság javulásában napjaink információgazdagsága mellett bizonyosan szerepet játszik, hogy a vakcinák elérhetősége belátható közelségbe került. A statisztika számai szerint nő a bizalom, márpedig a bizalom a pandémia idején különösen fontos. Most éppen egy világjárvány leküzdésének sikere múlik rajta. Hogy a közösség ez irányú céljának elérése lehetséges-e másként, minthogy a kétségeket jóhiszeműen kezelve bízunk a jóban, én nem tudom…

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!