BOON - Árvíz

2018.04.06. 12:25

Elhúzódhat az idei tavaszi árhullám

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az ár és a belvíz ellen is védekezik megyénkben a vízügyi igazgatóság.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az ár és a belvíz ellen is védekezik megyénkben a vízügyi igazgatóság.

Változatos képet mutatnak a megye vízfolyásai, a következő napokban várható esőzések miatt azonban elhúzódhat az apadás, így tartósan magas vízszintre kell készülni. Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője érdeklődésünkre elmondta, jelenleg a kisebb vízfolyásokat igen alacsony és közepes közötti, míg a nagyobb folyókat többnyire közepes és magas mederteltség jellemezi.

– A Tisza és a Bodrog, valamint a Sajó, a Hernád és a Takta legalsó szakaszainak kivételével apadó tendencia érvényesül. Előbbi két, illetve a fent említett vízfolyások alsó szakaszai lassan tovább áradtak – részletezte.

Tartósan magas lehet a vízszint

Az OVF közlése szerint a következő napokban várható olvadás és a pénteki esők, a Tiszán és a Bodrogon kialakult árvíz magasságát ugyan már nem befolyásolják, de az árhullámok apadó ágát jelentősen elnyújthatják, így tartósan magas vízszintek kialakulásához vezethetnek.

– A többi vízfolyáson folytatódik az apadás, amelynek ütemét átmenetileg csökkentheti az olvadás és a pénteki kisebb eső – tette hozzá Siklós Gabriella, aki arra is figyelmeztetett: az előrejelzések mindössze hat napra vonatkoznak, így a továbbiakról csak később tudnak részletes tájékoztatást adni.

Támad a belvíz

Megtudtuk azt is, hogy belvízvédelmi készültséget eddig hét szakaszon (Heves, Dél-Borsod, Bodrogköz, Taktaköz) huszonhét szivattyútelepen rendeltek el. A belvízzel borított terület nagysága több mint hatezer hektár, ebből kétezer-ötszáznál is több a vetés, a szántó mintegy ezerötszáz, rét, illetve legelő csaknem ezerkétszáz, egyéb terület pedig körülbelül 630 hektár. Siklós Gabriella hozzátette, a belvízi védekezésben az elmúlt napokban több mint hetvenen vettek részt, az átemelt vízmennyiség pedig több mint ezer köbméter volt.

Folyamatos ellenőrzés

– A szivattyútelepek a készültségi fokozatnak megfelelően üzemelnek, I. fokban napi 12 órában, II. fokban folyamatosan. Ezek a létesítmények a főcsatornákon, csatornákon és szivárgó csatornákon érkező belvizek befogadókba átemelését végzik. A szivattyútelepekre vezető főcsatornák medrét folyamatosan ellenőrizzük, annak érdekében, hogy a belvizek szivattyútelepre vezetése biztosított legyen – mondta az OVF szóvivője.


Fontosabb adatok

A Tisza árhulláma jelenleg Tiszabercelnél tetőzik, 580 centi körüli vízállással. A folyó tetőzése Tokajnál pénteken a korábban vártaktól alacsonyabban valószínű, a 600 centimétert kevéssel meghaladó vízállással (első fok 650 cm). Tiszapalkonya-Tiszakeszi térségében a hét legvégén várható a tetőzés, az első fokot (500 cm) 30-40 centivel meghaladó vízállásokkal.

A Bodrogon a Tisza tokaji tetőzéséig folytatódik a lassú áradás, Felsőbereckinél 600 (I. fok 550 cm), Sárospataknál 540 (I. fok 500 cm) centimétert elérő, kissé meghaladó vízszintekkel.

A Hernád alsó szakaszán Gesztelynél csütörtök hajnalban – a vártnál kissé magasabban – 275 centi környezetében (I. fok 250 cm) tetőzött az árhullám, ott már lassan apad a folyó. Ma az apadás a Hernád legalsó torkolati szakaszára is kiterjed majd, de az üteme egyelőre lassúnak ígérkezik.

A Sajó legalsó szakaszán a Tisza tiszapalkonyai tetőzéséig további lassú áradás várható, a Kesznyéteni Árvízkapunál a hét legvégén III. fokhoz (450 cm) közeli vízszint kialakulása valószínű. A Takta lassan apad.

I. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben 24 telepen: Egerlövői, Újlőricfalvai, Ároktői, Tiszavalki I., Tiszavalki II., Tiszakeszi, Hejőkürti, Inérháti, Tiszadob-kenézi Prügyi, Taktaföldvári, Balázsági, Felsőberecki, Lónyai, Tízölesúti, Új-nádtói, Viss-Faluéri, Halászhomoki, Zalkodi, Tiszakarád-Őrszemi, Pallagcsai, Kisrozvágyi, Detka és Szélhordta szivattyútelepeken

II. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben 3 telepen: Tiszabábolnai-II., Törökéri III. Tiszakarádi-III. szivattyútelepeken.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!