Sport

2015.08.10. 15:55

17. TVK Triatlon Nagyhét - A tavalyi bronzot ezüstre cserélte Faldum

Tiszaújváros - Ausztrál és orosz győzelem született vasárnap a tiszaújvárosi triatlon világkupán.

Tiszaújváros - Ausztrál és orosz győzelem született vasárnap a tiszaújvárosi triatlon világkupán.

A szokásos remek hangulat és körítés fogadta Tiszaújvárosban mind a versenyzőket, mind pedig az érdeklődőket, nem is beszélve az időjárásról, az afrikai hőségről, illetve az első szám, az úszás helyszínéről, a Dísztó hőmérséklete ugyanis +29 Celsius-fok volt szűk egy órával a világkupa női startja előtt. A harminc, fináléba jutott hölgy között három magyar versenyző volt: Kovács Zsófia (Budaörsi TK), Horváth Zsanett (Uniqa Team Újbuda), valamint Vanek Margit (Budaörsi TK), utóbbinak jó élményei lehettek a Tisza-partjáról, ugyanis egy évvel ezelőtt ezüstérmet szerzett az újvárosi viadalon, mindössze hét másodperccel kapott ki holland riválisától.

Az úszás startjánál senki sem követett el szabálytalanságot, így büntetni nem kellett triatlonos hölgyet. Az első kör végén az orosz Anastasia Abrosimova és Horváth Zsanett feje bukkant fel az élen, majd tempóról tempóra elkezdett nyúlni a mezőny. A második kétszázötven méter után Abrosimova vezetett az amerikai Summer Cook előtt, mögöttük pedig a szintén egyesült államokbeli Erin Dolan, valamint Horváth Zsanett úszott. A szám végén Abrosimova és Cook jött ki a vízből a két legjobb pozícióban, Vanek Margit negyedik volt egy hét főt számláló bolyban.

Sokan buzdították

A kerékpározás kezdetén is kialakult egy kisebb csapat, mégpedig a dán Line Thams irányításával, Vanek Margit és Horváth Zsanett részvételével is. Mögöttük tekert két másik társaság, amelyek rövid időn belül összeértek, így a bringázás felétől már csupán két csapat harcolt egymással, a vezetők előnyének folyamatos csökkenése (előbb 27, majd 20, később mindössze 12 másodperc volt a fórjuk az élen állóknak) mellett. A verseny harmincötödik percét éppen csak elhagyták a sportolók, amikor a hátul haladók befogták az addig élen tekerőket, így innentől kezdve biztos volt, hogy a futásra marad a döntés.

A záró számban előbb Emmie Charayron (francia), Audrey Merle (francia), Felicity Sheedy-Ryan (ausztrál) volt a sorrend, a negyedik pozícióban Kovács Zsófia haladt, a tizenegyedikben pedig Vanek Margit, nagyjából 26 másodpercre az első helytől. A befejező 1250 méternek a fentebb felsoroltak vágtak neki, a cél előtt nem sokkal óriási sprintet vágtak ki a hölgyek, végül a dobogó mindhárom fokáról egy másodpercnyi különbség döntött, a csatából az ausztrál lány jött ki a legjobban.

Szikrázott a víz

A férfiaknál a tavalyi győztes, Vanek Ákos elhúzódó lábsérülés miatt nem tudott elindulni a hazai VK-n, így a helyi és a számos más városból érkezett drukkerek Faldum Gáborért (Mogyi SE, Baja), Király Istvánért (Mogyi SE, Baja), Tarnai Lászlóért (Titán SC, Szeged), valamint Tóth Tamásért (Budaörsi TK) szoríthattak.

Szikrázott a víz a karcsapásoktól az úszásban, érezhetően mindenki már a kezdésnél jó pozíciót akart fogni. A francia Raoul Shaw, honfitársa, Aurelien Raphael és az orosz Igor Poljanskij volt a három szökevény, hozzájuk csatlakozott nem sokkal később az ugyancsak gall An­thony Pujades. Ez a négyes tartotta a ritmust, ők indulhattak fel elsőként a parton a 750 méter megtétele után, a mieink, Faldum és Tóth a második bolyban vették célba a depót.

A második szám elején nagy izgalom nem zajlott a pályán, a jó úszók taposták a pedált, aztán a negyedik körhöz érve egyszer csak elfogytak, a mögöttük haladók befogták őket, a közönség nem kis örömére Faldum Gábor a dán Andreas Schilling nyomában bukkant fel a cél­egyenesben, az első, illetve a második helyen. Érdekes módon a két vezető húszról huszonhárom másodpercre növelte előnyét, de azzal ők is tisztában voltak, hogy akad egy-két „nagyágyú futó” a mögöttük lévők között.

Így is történt, az orosz Igor Poljanskij (a 2009-es tiszaújvárosi győztes, Dmitrij Poljanskij öccse) óriási iramot diktált, s kezdett feljönni Schillingre és Faldumra. 2,5 kilométer volt még vissza a versenyből, amikor Poljanskij már élre állt, viszont Faldum ott lihegett a nyakán, szinte letaposta a cipője sarkát. A közönség óriási üdvrivalgásban tört ki, Faldumban azonban már nem maradt több, az oroszban viszont még igen, így ő haladt át elsőként a célvonalon. Nagyot ment Tóth Tamás is futásban, második legjobb ideje arra volt elég, hogy bejöjjön negyediknek.

ÉM-MI


Világkupa-eredmények

Női: 1. Felicity Sheedy-Ryan (Ausztrália) 1:00:54 óra, 2. Audrey Merle (Franciaország) 1:00:55, 3. Sara Dossena (Olaszország) 1:00:56, 4. Kovács Zsófia (Magyarország) 1:01:05, ...9. Vanek Margit (Magyarország) 1:01:41, ...27. Horváth Zsanett (Magyarország) 1:04:09.


Férfi: 1. Igor Poljanskij (Oroszország) 54:11 perc, 2. Faldum Gábor (Magyarország) 54:18, 3. Andreas Schilling (Dánia) 54:24, 4. Tóth Tamás (Magyarország) 54:30, ...30. Király István (Magyarország) 57:33, ...31. Tarnai László (Magyarország) 58:03.


Tudta tartani

Faldum Gábor nem sokkal az eredményhirdetés után így értékelt: „Elképesztő nagy verseny volt... Nagyon jó úszással kezdtem, a vízből kiérve kiabált az edzőm, hogy fél perc a hátrányom az élen lévőkkel szemben. Bringázás közben hamar összeálltunk, dolgoztunk nagyon keményen. A harmadik kör után tudtam, hogy mögöttünk vannak a kiváló futók, ezért még inkább igyekeztem hajtani. Kicsit nehezek voltak a lábaim a futás elején, de örültem, hogy az orosz sráccal tudtam tartani a lépést. Jól éreztem magam, de a sprintre már nem maradt erőm...”


Tiszaújváros - Folytatódott a tiszaújvárosi csoda, idén sem maradtunk magyar érem nélkül, a sorrendben 19. TVK ITU Triatlon Világkupán, hiszen Ifj. Faldum Gábor tavalyi bronzát ezüstre cserélte. A nők versenye ausztrál sikerrel zárult, de óriási elismerés illeti Kovács Zsófiát is, aki megismételve tavalyi helyezését, ebben az évben is negyedikként érkezett célba. Szintén negyedik lett Tóth Tamás, akinek ez eddigi legjobb vk-eredménye. tovább »

Tiszaújváros - Az ifjúsági kora ellenére rendkívül éretten versenyző Putnóczki Dorka révén bronzérmet ünnepelhettünk a tiszaújvárosi ETU Triatlon Junior Európa-kupa női versenyében, míg a fiúknál a negyedik helyen végzett Dévay Márk volt a legjobb magyar. Mindkét futamban brit sportoló szerezte meg az elsőséget. tovább »

Tiszaújváros - A 17. TVK Triatlon Nagyhét vasárnapi, TVK Napja a TREK Magyar Utánpótlás Gálával vette kezdetét, melyen a gyermek és serdülő korcsoportos országos ranglista 16-16 legjobb versenyzője mérhette össze tudását a délutáni nemzetközi versenyek díszletei között. A szervezők lehetőséget adtak egy bolgár és egy szlovák fiatalnak is, akik nemzetközivé avatták a magyar gálát. tovább »

Tiszaújváros - Kovács Zsófia, Vanek Margit, Horváth Zsanett, Király István, Tarnai László, Tóth Tamás és Ifj. Faldum Gábor veheti fel a küzdelmet a 19. TVK ITU Triatlon Világkupa vasárnapi, tiszaújvárosi döntőjében a sportág elitjével. tovább »

Tiszaújváros - Hat magyar lány és hét fiú jutott be a mai selejtezőkből az ETU Junior Triatlon Európa-kupa fináléjába, melyet a tiszaújvárosi 17. TVK Triatlon Nagyhét vasárnapi utolsó napján rendeznek meg Tiszaújvárosban. tovább »

Tudtuk, hogy lesz sírás, zokogás, néma üvöltés, kirohanás a világból, hiszen túl frissek a sebek. Tudtuk, hogy iszonyatosan nehéz lesz, és persze nem tévedtünk. De bármennyire is fájt, mardosott, ott kellett lennünk, mert ezt diktálta agyunk, szívünk, lelkünk. Szobrot avattunk tegnap Tiszaújvárosban, a tisztelet, a megbecsülés, de leginkább a szeretet szobrát. Szűcs István jegyzete. tovább »

Tiszaújváros - A 17. TVK Triatlon Nagyhét pénteki napjának második felében futók népesítették be Tiszaújváros utcáit. tovább »

Tiszaújváros - A 17. TVK Triatlon Nagyhét pénteki folytatásában, a Jabil Napján egy bensőséges hangulatú ünnepség volt az első hivatalos program. 13 órakor, a Dísztó melletti parkban ünnepélyes keretek között avatták fel a tiszaújvárosi triatlonsport meghonosítójának, a világkupa és a Nagyhét megvalósítójának, dr. Márkus Gábornak egészalakos bronzszobrát. A város Díszpolgári címével is kitüntetett, 2013-ban elhunyt kiváló sportvezetőnek , közösségépítőnek a település önkormányzata állíttatott örök emléket. Az alkotás Józsa Lajos szobrászművész munkáját dicséri. tovább »

Tiszaújváros - A 17. TVK Triatlon Nagyhét csütörtöki, Tiszaújváros Napjának végére végérvényesen eldőlt, hogy folytatódnak a rekordok, hiszen a hétvégi világkupa és a junior Európa-kupa versenyzőinek köszöntésekor 53 nemzet lobogóját vitték be a város Főterére. Rekord a versenyzők száma is, 350-en még soha nem álltak rajthoz a két nemzetközi erőpróbán. tovább »

Tiszaújváros - Az időjárás némileg átrendezte a 17. TVK Triatlon Nagyhét szerdai napját, de ez cseppet sem törte meg a házigazdák és a résztvevők kedvét. A hétvégi nemzetközi események apropóján egyre nagyobb a pezsgés a városban, egyre többen - sportolók és sportvezetők - „csekkolnak be” szálláshelyeikre. Az Európai Triatlon Szövetség olasz elnöke, Renato Bertrandi például csütörtökön érkezik. tovább »

Tiszaújváros - Eddig a részvételi csúcsok megdöntése jellemzi a 17. TVK Triatlon Nagyhét szabadidősport eseményeit. A hétfői futó-rekord után, a mai napon csaknem félezerrel többen pattantak kerékpárra, mint egy évvel ezelőtt. A 2476 tagú mezőny elrajtolása mintegy 8 percet vett igénybe Tiszaújváros belvárosában. tovább »

Tiszaújváros - Nem kevesebb, mint 1215 sportember állt oda hétfő este a tiszaújvárosi 17. TVK Triatlon Nagyhét Inno-Comp Napján a szabadidősport futóverseny rajtjához. Ez a létszám bizony részvételi rekordot jelentett a házigazdák számára. tovább »

Tiszaújváros - A 17. TVK Triatlon Nagyhét vasárnapi, Borsodi Sör Napján a gasztronómia, a sportolás és a szórakozás egyaránt jól megfért egymás mellett. A szabadidősport események teljesítésért járó tombolaszelvényeket az evezősversenyen lehetett első alkalommal gyűjtögetni. A végső győzelmet - 10 év „Katasztrófa”-uralom után - a Lubi Cipki hetese érdemelte ki. tovább »

Tiszaújváros - Néhány önmagáért beszélő szám a Tiszaújvárosban szombaton elkezdődött 17. TVK Triatlon Nagyhétről: 500 elit versenyző, ötezernél több tömegsportoló, 40 koncert, 55 ezer érdeklődő, szurkoló. Ebből is kiolvashatjuk, hogy az augusztus 9-ig tartó, olimpiai kvalifikációs világkupával és junior Európa-kupa futammal fémjelzett nagy menetelés idén is változatos, színvonalas kikapcsolódást kínál a hazai és külföldi érdeklődőknek. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!