Átadó

2024.04.29. 20:00

A hentes és a doktor gyűjteménye – megnyílt a Herman Ottó Múzeum új képtára (fotók, videó)

Kiemelkedő színfolt Miskolc kulturális életében a Herman Ottó Múzeum új képtára. Nem csupán egy épület, hanem időutazás és a múlt megörökítése, amelyet két állandó kiállítás, „A titkos és a publikus” és a „Miskolc anno” segít életre kelteni április 30-tól.

Gárdonyi Edina

Fotó: Vajda János

A látogatókat szimbolikus értelemben a két műgyűjtő – Kövesi István és dr. Petró Sándor – fogadja. A bevezető szakaszban az ő személyükkel, élettörténetükkel ismerkedhetnek meg a látogatók. Bepillantást kaphatnak otthonaikba és életútjukba: két ellentétes életútba, hiszen a hentesként dolgozó Kövesi titokban gyűjtötte a képeket, míg az orvos Petró bátran, nyíltan felvállalva. 

Helyi identitás erősítés

„A titkos és a publikus” kiállítás a két műgyűjtő – egymással több szempontból is párhuzamba állítható – képzőművészeti gyűjteményeit mutatja be. Egy-egy – a Kövesi- és a Petró-gyűjteményből kiemelt – alkotás egymással megfeleltetve teszik tanulmányozhatóvá ugyanazon mester megegyező témafeldolgozását vagy alkotói korszakát. 

A „Miskolc anno” anyaga gyűjtői tevékenység eredményeként állt össze karakteres kollekcióvá. A kiállítás arra törekszik, hogy a látogatók időutazóknak érezhessék magukat a két világháború közötti, békebeli Miskolcon. A kiállítás célja, hogy a régi város élményszerű bemutatásával hozzájáruljon a helyi identitás erősítéséhez. 

A műgyűjtő ennek a kiállításnak az esetében maga a miskolci múzeum, melynek munkatársai az 1920-as évektől kezdve évtizedeken át tervszerűen szerzeményezték a régi várost ábrázoló festményeket. A tematikai egység kialakításának és gazdagításának legfőbb szorgalmazója Leszih Andor múzeumigazgató volt. 

Két tündöklő ékszer 

Az ünnepélyes megnyitón Veres Pál, Miskolc polgármestere elmondta, hogy a kultúra, a művészet, a hagyományok és a történelem közösségformáló ereje vitathatatlan és reméli, hogy megtelnek élettel a falak. Méltán lehet büszke a város, hogy ezeknek a gyűjteményeknek a gondozója - tette hozzá. Dr. Szolyák Péter, a Herman Ottó Múzeum igazgatója beszédében ismertette a fejlesztés megvalósításának részleteit, a kiállítások megszületésének kilenc hónapját.

– A két kiállítás két tündöklő ékszer, ami 143 ember büszkesége, akik a Herman Ottó Múzeum közössége. Ma Magyarországon Miskolcon a legjobb múzeumigazgatónak lenni – fejezte ki háláját a múzeum dolgozói részére.

– A magyar polgári városias lét mindent túlél, ahogy a Szinva patak megbújva Miskolc utcái alatt néha felszínre bukkanva, néha eltűnve, ugyanúgy élte túl a polgári világ a 20. század viszontagságait – hangsúlyozta beszédében Vincze Máté közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár. – Egri József festő mondta, hogy egy nemzet nagysága nem csak abban rejlik, hogy vannak-e értékei hanem hogy vannak-e annak az értéknek megőrzői is. Miskolcon arra láthatunk példát, hogy önkormányzati ciklusokon átívelve igenis vannak az értékeknek megőrzői – zárta beszédét a helyettes államtitkár.

Petrányi Zsolt, a Szépművészeti Múzeum Magyar Nemzeti Galéria tudományos főigazgató-helyettesének beszéde zárta a szakmai megnyitót, amelyben elmondta, hogy véleménye szerint ez a tárlat vonzza majd a közönséget, hiszen kulcsüzenete a művészet szeretete és élvezete.

Különleges összefogás

– Egy nagyon különleges összefogás eredménye a Herman Ottó Múzeum bővítése, ami a magyar állam egymilliárd forintos támogatásával valósult meg, amihez csatlakozott a Magyar Nemzeti Bank, amely közel nyolcszázmillió forintért vásárolta meg a Kövesi gyűjteményt. Ehhez az összefogáshoz társult Miskolc város mindenkori önkormányzata, hiszen a beruházás még Kriza Ákos polgármester támogatásával kezdődött. Minden tisztelet a miskolci múzeumé és muzeológusoké, hiszen a két gyűjtemény kiállítása olyan minőségű, hogy az bármelyik szépművészeti múzeumban megállná a helyét – mondta el a boon.hu-nak Vincze Máté helyettes államtitkár. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában