17. TVK Triatlon Nagyhét – „Katasztrófa” elhárítva, nyert a Lubi Cipki

Akt.:
17. TVK Triatlon Nagyhét - Evezősverseny Tiszaújvárosban
17. TVK Triatlon Nagyhét - Evezősverseny Tiszaújvárosban - © Fotó: Ádám János
Tiszaújváros – A 17. TVK Triatlon Nagyhét vasárnapi, Borsodi Sör Napján a gasztronómia, a sportolás és a szórakozás egyaránt jól megfért egymás mellett. A szabadidősport események teljesítésért járó tombolaszelvényeket az evezősversenyen lehetett első alkalommal gyűjtögetni. A végső győzelmet – 10 év „Katasztrófa”-uralom után – a Lubi Cipki hetese érdemelte ki.

Amíg a Dísztó partján a Bogratlon-Tiszaújvárosi Bográcsfőző Fesztivál keretében – a Sétáló Népzenészek (Számadó zenekar) hangulatfokozó közreműködésével – készültek a finomabbnál-finomabb ételek, addig a vízen a hét tagú evezős egységek vetélkedtek a mind jobb helyezésért.

Miközben az ízvarázslók sűrűn tüsténkedtek, egy rövid időre feltűntek a tó körüli díszburkolaton a szombattól Tiszaújvárosban edzőtáborozó, a hétvégi ETU Triatlon junior Európa-kupára készülő, éppen futóedzést tartó brit junior válogatott tagjai, köztük a tavalyi, nanjingi ifjúsági olimpia egyéni bajnoka, Ben Dijkstra, aki nemrégiben a junior Európa-bajnokságon volt ezüstérmes.

A főzőversenyen 48 csapat mérte össze tudását. A bográcsokban olyan különleges alapanyagok is rotyogtak, mint a medve-, vagy strucchús. A Babits László, Magos Zoltán, Jeney Lóránt, Jeney Tamás alkotta zsűrinek idén is igazán nehéz dolga volt a helyezések eldöntését illetően. Döntésük értelmében a győztesnek járó „Arany-bográcsot” a birkapörköltet készítő Nagyiványi Betyárok érdemelték ki. Második lett az Énekszó Baráti Kör, akik körömpörköltet főztek. A harmadik helyen az MSZP csapata zárt, erdélyi medvepörkölt puliszkával névre keresztelt ínyencségével, melyet különdíjjal is jutalmaztak, csakúgy, mint a Guinnes írgulyását.

Ezüst, törött lapáttal

A 42 csapatot felvonultató evezősversenyben alaposan borult a papírforma, mint, ahogy néhány hajó, melynek legénysége így közelebbről ismerkedett meg a Dísztó vizével. A kieséses-rendszerű futamokban az elmúlt tíz évben győztes „Katasztrófa” a negyeddöntőig szépen haladt, ám ott a „Bevándorlók” elhárították őket, azaz megálljt parancsoltak nekik. Az elődöntőkből a Lubi Cipki és a Törzsfejlődés harcolta ki a finálé jogát. A bronzcsatában a Szamör Lig jobbnak bizonyult a „Bevándorlók”-nál. A kezdetben egyenlő erők küzdelmét hozó döntő a Lubi Cipki sikerével ért véget, de az igazsághoz tartozik, hogy a Törzsfejlődés kormányosának lapátja kevéssel a rajt után eltörött. A dobogósok Márkus Balázstól, a szervező bizottság társelnökétől vehették át a tárgyjutalmakat.

A nap során látványos triál kerékpáros bemutatót is megtekinthettek a jelenlevők, míg a gyermekek bábszínházi előadással és táncházzal szórakozhattak.

A zenés program a Kolosai Ferenc Trió fellépésével indult. A nagyszínpadon a Neoton Família varázsolta el a zsúfolásig megtelt főtér közönségét.

Futással gyűjtögethetnek

A hétfői folytatást, az Inno-Comp Napját 17 órakor a Purple Sunset koncertje indítja. Este 6 órakor ismét megmozdul a város, hogy közösen sportoljon. A Hotel Civis Phőnix előtti rajthelynél a futókat várják majd, akikre 2 km teljesítése vár. A teljesítők tovább gyűjtögethetik a tombolaszelvényeiket, melyekkel a hét végén értékes ajándékokat lehet nyerni.

A közös sportolás után jöhet majd az újabb szórakoztató program-elem, 18.30-tól a tiszaújvárosi 5 Amper koncertje. A nagyszínpad nagy produkcióját a Honeybeast fellépése jelenti, melynek kezdési időpontja 20 óra.

– Szűcs István sajtóreferens –