boon.hu video

2024.04.29. 17:30

Tündérkert: még nyoma sincs az újranyitásnak a Diósgyőri vár melletti parkban - képekkel, videóval

Téli álmából már jó ideje felébredt, de nem tudni, mikor lesz újra igazi szabadidőpark a Diósgyőri vár melletti terület. A Tündérkert sorsáról továbbra sincsenek megbízható információk.

Szaniszló Bálint

A Tündérkert jelképe a klasszikus körhinta. De nem működik...

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

"Szép, szép, de látszik rajta, hogy most nincs igazi gazdája a területnek - fogalmazott egyik olvasónk a Diósgyőri vár szomszédságában lévő - Tündérkertként népszerűvé vált, szebb napokat megélt park kapcsán. 

„Emlékszem rá, amikor nyitva volt a presszó, gondozottak voltak a virágos ágyások, működött a körhinta és igazi programok is voltak a Tündérkertben.”

Ez a felirat várja az oda tévedőket a Tündérkertben
Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Olvasónk véleményét nagyon sokan osztják, de a tény, hogy a park „elhagyatottsága” már bizony esztendőkben mérhető.

Megállt az élet a Tündérkertben 

A boon.hu a kezdetektől kezdve végigkísérte a diósgyőri Tündérkert sorsát és ma már évekkel ezelőttre kell visszanyúlni, hogy nemcsak a szó növényekre alkalmazott értelmében, hanem programjaiban is virágzott a park. 

A Vaszil Gábor miskolci vállalkozó által bérelt és működtetett terület 2021. őszéig töltötte be ilyen módon a Tündérkert szerepet, addig az igazi gazda gondossága látszott a szemgyönyörködtető fákon, virágokon, bokrokon. Miskolciakat és turistákat vonzók voltak a rendezvények, működött a sokat emlegetett a körhinta és nyitva volt a kávézó, amely különleges étel- és italélményekkel várta az arra járókat. 

Így néz ki az egykori tündérkerti kávézó
Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

2021. őszén azonban - ahogy a tulajdonos fogalmazott – „ideiglenesen” bezártak a Tündérkert attrakciói: megszűnt a kávézó, a parkban elhelyezett kültéri szobrok eltűntek, a körhintát leállították és vászonnal borították be. Azóta a park ugyan nyitva van, létezik, de igazából csak vegetál, és a turista vonzó attrakciók is hiányoznak belőle.

Az a fránya vízvédelem...   

A Tündérkert sorsát befolyásoló történések – mint ahogy a boon.hu beszámolt róla – azzal vették ezt a furcsa irányt, hogy a területe  ivóvízbázis-védelem alatt áll. A Tündérkert alatt ugyanis a város egyik ivóvízbázisa, a Tavi-forrás található.  

Ahhoz, hogy hosszabb távon is rendeződhessen a helyzet, egy a környezetvédelmi, vízügyi hatóság által elrendelt vízügyi, talajtani vizsgálatot kell (kellett?) végrehajtani, amely megállapítja, a Tündérkertben folytatott bármiféle tevékenység szennyezheti-e az ivóvízbázist. Változatlanul nincsenek hivatalos információk arról, hogy milyen eredménnyel zárult a vizsgálat.  

Tudják, vagy nem tudják?

Korábban Vaszil Gábor, a Tündérkert gazdája kérdésünkre azt mondta, hogy az ő tudomása szerint a geofizikai mérések szerint a a terület alatt a védő talajréteg elegendő vastagságú és minőségű. Ez alapján megalapozottnak tűnik, hogy a Tündérkertnek ne kelljen vízvédelmi területnek lenni. 

A Tündérkert sorsával kapcsolatban az év elején kérdéseket tettünk fel a miskolci városháza sajtó osztályának. A válaszból a következőt tudtuk meg: „A vízügyi hatósági eljárás jelenleg is zajlik, az önkormányzat csak annak zárultával, a hatósági határozatban foglaltak ismeretében tud további lépéseket tenni.” 

Változatlanul ez a helyzet határozza meg a közkedvelt Tündérkert helyzetét. Amint többet tudunk, tájékoztatjuk olvasóinkat. 

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában