17. TVK Triatlon Nagyhét – Tiszaújvárosi triatlon-csoda: Faldum Gábor ezüstöt nyert

Akt.:
17. TVK Triatlon Nagyhét - Tiszaújvárosi triatlon-csoda: Faldum Gábor ezüstöt nyert
17. TVK Triatlon Nagyhét - Tiszaújvárosi triatlon-csoda: Faldum Gábor ezüstöt nyert
Tiszaújváros – Folytatódott a tiszaújvárosi csoda, idén sem maradtunk magyar érem nélkül, a sorrendben 19. TVK ITU Triatlon Világkupán, hiszen Ifj. Faldum Gábor tavalyi bronzát ezüstre cserélte. A nők versenye ausztrál sikerrel zárult, de óriási elismerés illeti Kovács Zsófiát is, aki megismételve tavalyi helyezését, ebben az évben is negyedikként érkezett célba. Szintén negyedik lett Tóth Tamás, akinek ez eddigi legjobb vk-eredménye.

Az augusztus 1-én kezdődött és vasárnap befejeződő 17. TVK Triatlon Nagyhét kilencnapos menetelésének legnagyobb eseménye, a riói olimpia kvalifikációs sorozatába tartozó 19. TVK ITU Triatlon Világkupa döntője volt. Elsőként 30 hölgy ugrott a 29 Celsius-fokos városi Dísztó vizébe, ahol három kör, 750 méter leúszása várt rájuk.

A kerékpáros depóba vezető útra az orosz Anastasia Abrosimova lépett elsőként, két amerikai, Erin Dolan és Summer Cook kíséretében. Negyediknek aquatlon világbajnokunk, a budaörsi Vanek Margit mehetett váltani, akitől csak 2 másodpercre volt ekkor az újbudai színekben versenyző Horváth Zsanett. Harmadik döntősünk, londoni olimpikonunk, Kovács Zsófia csaknem egy perc hátrányt szedett össze, így ő a harmadik kerékpáros bolyban kezdhette meg a 20 km-es, nyolc körös bringázást. A második körben, egy nyolcas élboly tagjaként Horváth és Vanek érkezett elsőként. Újabb négy gyors kör elteltével egy bollyá olvadt össze a mezőny, azaz eldőlt: bizony ezúttal is a futás dönt majd a végső helyezésekről.

A négy körre osztott, 5 km-es futásra váltva két francia, Emmie Charayron és Audry Merle kezdett be nagyon. Hozzájuk zárkózott fel Kovács Zsófia és az ausztrál Felicity-Sheedy Ryan. Vanek Margit is jó pozíciót foglalt el, 14 mp hátránnyal a 11. helyen haladt. 1250 méter elteltével Charayron helyét az olasz Sara Dossena foglalta el a vezető négyesben, mely újabb körön tartani tudta az őket üldözőket. A befejező bő egy kilométeren Ryan, Merle és Dossena újítani tudott. A finisben az ausztrál hölgy ellenállhatatlannak bizonyult és nyert. A szintén a budaörsi színeket képviselő Kovács Zsófia csodálatos futással ismételte meg tavalyi tiszaújvárosi világkupa eredményét, ezúttal is a rendkívül előkelő negyedik helyre rangsorolták. A tavalyi ezüstérmes Vanek Margit mindent megpróbált a felzárkózás érdekében, mely ezúttal a kilencedik helyhez volt elég a rendkívül erős mezőnyben. A tikkasztó hőségben Horváth Zsanett nagyon elfáradt a végére és 27.-ként érkezett meg a célba.

Szökés után, irány a dobogó!

A 31 sportolót felvonultató férfi döntő úszós száma francia fölényt hozott, hiszen az első négy között hárman is a gallkakasos nemzetet képviselték. A magyar kvartettből Tóth Tamás és Ifj. Faldum Gábor a 10-11. helyen jött ki a vízből, de 18 mp-re mögöttük ott volt Király István is, majd pár másodpercre megjött Tarnai László.

A 2012-ben a tiszaújvárosi vk-dobogón álló Anthony Pujades, és Aurelien Raphael, honfitársuk, Raoul Shaw, továbbá az orosz Igor Polyanskiy kerékpáros szökést kezdeményezett, mely a harmadik körre gyengülni látszott, 12 mp-re robogott mögöttük a Tóthot és Faldumot is soraiban tudó „gyorsvonat”. Féltávnál a 2014-ben itt bronzérmes Ifj. Faldum Gábor szökésre szánta el magát a dán Andreas Schilling oldalán. A páros olyannyira jól dolgozott együtt, hogy a hátralevő körökben folyamatosan növelték előnyüket, melynek köszönhetően 22 mp-el hamarabb pakolhattak le a depóban, mint vetélytársaik.

1250 méter futás után még a szökevények vezettek, de 10 mp-re ott loholt mögöttük Polyanskiy és az ötödik helyre felzárkózott Tóth Tamás. Amikor másodszor értek vissza a versenyzők a lelátókhoz, az orosz vezetett, Faldummal a nyakán, Tóth pedig negyedikként koptatta a forró aszfaltot. Újabb kör elteltével maradt az élen Polyanskiy és Faldum, akiket az utolsó 1250 méteren még többen megpróbálták utolérni, hiába. Az arany az oroszé lett, akinek testvére, Dmytry, 2009-ben ismerhette meg milyen elsőnek lenni Tiszaújvárosban. Faldum Gábor tehát újabbat lépett előre a vk-dobogón, ezüstérmes lett! Az ezúttal is jelesre vizsgázó közönség hatalmas üdvrivalgása közepette érkezett célba élete legjobb világkupa eredményét elérve, a bronzról mindössze 6 másodperccel lemaradó Tóth Tamás. Dicséret illeti a végére nagyon elfáradó, de a versenyt becsülettel befejező Király Istvánt és Tarnai Lászlót is.

Ezüstös gondolatok

– Elképesztően nagy verseny volt! Jó úszással kezdtem, az első tíz között éreztem magam, melyet a vízből kiérve az edzőm meg is erősített. A bringázás során hamar összeállt egy jó sor, de a 3. kör után úgy gondoltam, ki kell használnom, hogy a jó futók közül sokan mögöttünk vannak. Ekkor lógtunk meg a dán sráccal, akivel keményen összedolgoztunk. A futásra kicsit nehezek voltak a lábaim, de örültem, hogy tartani tudtam a lépést orosz vetélytársammal. Jól éreztem magam, a sprintre azonban már nem maradt erőm. – fogalmazta meg első gondolatait a célban ifj. Faldum Gábor.

Faldum Gábor-Igor Polyanskiy a célban

A férfiak célba érkezését követően megtartották mindkét elit finálé első három helyezettjeinek eredményhirdetését a versenyközpontban. Az érmeket Bráz György, Tiszaújváros polgármestere, a 17. TVK Triatlon Nagyhét Szervező Bizottságának társelnöke és dr. Bátorfi Béla, a Magyar Triatlon Szövetség elnöke, míg a virágokat Antonio Armany, a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) ügyvezető igazgatója és Huff Zsolt, a MOL Petrolkémia Zrt. vezérigazgatója nyújtotta át a dobogósoknak.

A ceremónia elmaradhatatlan részét jelentette a közös pezsgőzés, melynek kellékeit Lehmann Tibor főrendező és Márkus Balázs, a Szervező Bizottság társelnöke biztosította a boldog medalistáknak.

A 19. TVK ITU Triatlon Világkupa legjobb 20 női és férfi versenyzőjének legendásan óriási hangulatú eredményhirdetése 21 órakor kezdődik a Főtér nagy-színpadán.

– Szűcs István sajtóreferens –


17. TVK Triatlon Nagyhét – Putnóczki Dorka bronzérmes a junior Európa-kupán

Tiszaújváros – Az ifjúsági kora ellenére rendkívül éretten versenyző Putnóczki Dorka révén bronzérmet ünnepelhettünk a tiszaújvárosi ETU Triatlon Junior Európa-kupa női versenyében, míg a fiúknál a negyedik helyen végzett Dévay Márk volt a legjobb magyar. Mindkét futamban brit sportoló szerezte meg az elsőséget. tovább »

17. TVK Triatlon Nagyhét – Tiszaújvárosban gálázott az utánpótlás

Tiszaújváros – A 17. TVK Triatlon Nagyhét vasárnapi, TVK Napja a TREK Magyar Utánpótlás Gálával vette kezdetét, melyen a gyermek és serdülő korcsoportos országos ranglista 16-16 legjobb versenyzője mérhette össze tudását a délutáni nemzetközi versenyek díszletei között. A szervezők lehetőséget adtak egy bolgár és egy szlovák fiatalnak is, akik nemzetközivé avatták a magyar gálát. tovább »

17. TVK Triatlon Nagyhét – Tiszaújvárosi világkupa-döntő: hét magyarral!

Tiszaújváros – Kovács Zsófia, Vanek Margit, Horváth Zsanett, Király István, Tarnai László, Tóth Tamás és Ifj. Faldum Gábor veheti fel a küzdelmet a 19. TVK ITU Triatlon Világkupa vasárnapi, tiszaújvárosi döntőjében a sportág elitjével. tovább »

17. TVK Triatlon Nagyhét – Tizenhárom magyar a junior Ek-döntőben Tiszaújvárosban

Tiszaújváros – Hat magyar lány és hét fiú jutott be a mai selejtezőkből az ETU Junior Triatlon Európa-kupa fináléjába, melyet a tiszaújvárosi 17. TVK Triatlon Nagyhét vasárnapi utolsó napján rendeznek meg Tiszaújvárosban. tovább »

Szobrot avattunk, a szeretet szobrát

Tudtuk, hogy lesz sírás, zokogás, néma üvöltés, kirohanás a világból, hiszen túl frissek a sebek. Tudtuk, hogy iszonyatosan nehéz lesz, és persze nem tévedtünk. De bármennyire is fájt, mardosott, ott kellett lennünk, mert ezt diktálta agyunk, szívünk, lelkünk. Szobrot avattunk tegnap Tiszaújvárosban, a tisztelet, a megbecsülés, de leginkább a szeretet szobrát. Szűcs István jegyzete. tovább »

17. TVK Triatlon Nagyhét – Kenyai és magyar siker Tiszaújvárosban

Tiszaújváros – A 17. TVK Triatlon Nagyhét pénteki napjának második felében futók népesítették be Tiszaújváros utcáit. tovább »

17. TVK Triatlon Nagyhét – Felavatták dr. Márkus Gábor szobrát Tiszaújvárosban

Tiszaújváros – A 17. TVK Triatlon Nagyhét pénteki folytatásában, a Jabil Napján egy bensőséges hangulatú ünnepség volt az első hivatalos program. 13 órakor, a Dísztó melletti parkban ünnepélyes keretek között avatták fel a tiszaújvárosi triatlonsport meghonosítójának, a világkupa és a Nagyhét megvalósítójának, dr. Márkus Gábornak egészalakos bronzszobrát. A város Díszpolgári címével is kitüntetett, 2013-ban elhunyt kiváló sportvezetőnek , közösségépítőnek a település önkormányzata állíttatott örök emléket. Az alkotás Józsa Lajos szobrászművész munkáját dicséri. tovább »

17. TVK Triatlon Nagyhét – Dupla rekord: 53 nemzet, 350 sportolója Tiszaújvárosban

Tiszaújváros – A 17. TVK Triatlon Nagyhét csütörtöki, Tiszaújváros Napjának végére végérvényesen eldőlt, hogy folytatódnak a rekordok, hiszen a hétvégi világkupa és a junior Európa-kupa versenyzőinek köszöntésekor 53 nemzet lobogóját vitték be a város Főterére. Rekord a versenyzők száma is, 350-en még soha nem álltak rajthoz a két nemzetközi erőpróbán. tovább »

17. TVK Triatlon Nagyhét – Egyre nagyobb a pezsgés Tiszaújvárosban

Tiszaújváros – Az időjárás némileg átrendezte a 17. TVK Triatlon Nagyhét szerdai napját, de ez cseppet sem törte meg a házigazdák és a résztvevők kedvét. A hétvégi nemzetközi események apropóján egyre nagyobb a pezsgés a városban, egyre többen – sportolók és sportvezetők – „csekkolnak be” szálláshelyeikre. Az Európai Triatlon Szövetség olasz elnöke, Renato Bertrandi például csütörtökön érkezik. tovább »

17. TVK Triatlon Nagyhét – Újabb csúcs: félezerrel többen a nyeregben

Tiszaújváros – Eddig a részvételi csúcsok megdöntése jellemzi a 17. TVK Triatlon Nagyhét szabadidősport eseményeit. A hétfői futó-rekord után, a mai napon csaknem félezerrel többen pattantak kerékpárra, mint egy évvel ezelőtt. A 2476 tagú mezőny elrajtolása mintegy 8 percet vett igénybe Tiszaújváros belvárosában. tovább »

17. TVK Triatlon Nagyhét – Futó-rekordot döntöttek Tiszaújvárosban

Tiszaújváros – Nem kevesebb, mint 1215 sportember állt oda hétfő este a tiszaújvárosi 17. TVK Triatlon Nagyhét Inno-Comp Napján a szabadidősport futóverseny rajtjához. Ez a létszám bizony részvételi rekordot jelentett a házigazdák számára. tovább »

17. TVK Triatlon Nagyhét – „Katasztrófa” elhárítva, nyert a Lubi Cipki

Tiszaújváros – A 17. TVK Triatlon Nagyhét vasárnapi, Borsodi Sör Napján a gasztronómia, a sportolás és a szórakozás egyaránt jól megfért egymás mellett. A szabadidősport események teljesítésért járó tombolaszelvényeket az evezősversenyen lehetett első alkalommal gyűjtögetni. A végső győzelmet – 10 év „Katasztrófa”-uralom után – a Lubi Cipki hetese érdemelte ki. tovább »

Elrajtolt a 17. TVK Triatlon Nagyhét Tiszaújvárosban

Tiszaújváros – Néhány önmagáért beszélő szám a Tiszaújvárosban szombaton elkezdődött 17. TVK Triatlon Nagyhétről: 500 elit versenyző, ötezernél több tömegsportoló, 40 koncert, 55 ezer érdeklődő, szurkoló. Ebből is kiolvashatjuk, hogy az augusztus 9-ig tartó, olimpiai kvalifikációs világkupával és junior Európa-kupa futammal fémjelzett nagy menetelés idén is változatos, színvonalas kikapcsolódást kínál a hazai és külföldi érdeklődőknek. tovább »