rendfenntartás

2020.07.27. 13:00

A megyébe 76 iskolaőrt keresnek

Olyan intézmény is van, ahol a diákok megunják a tanulást, és délben hazamennek.

Hegyi Erika

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Megyénkben nem kevesebb mint 61 általános iskolában és 15 szakképzési intézményben teljesít szolgálatot iskolarend­őr szeptembertől. Érdekesség, hogy Miskolcon csupán egy általános iskola és annak tagiskolája, valamint 6 szakközépiskola került be ebbe a körbe. A listát áttekintve megállapítható, hogy azokban az iskolákban felügyel majd a rendre iskolaőr, ahol magas a hátrányos helyzetű diákok száma.

Az országgyűlés július 3-án elfogadta az iskolaőrség bevezetésére vonatkozó törvényjavaslatot, így szeptembertől az erre kijelölt köznevelési és szakképzési intézményekben elkezdheti működését az iskolaőri hálózat. A törvényjavaslat parlamenti vitája során abban minden párt egyetértett, hogy az iskolában nincs helye semmiféle erőszaknak.

Diákverekedés

Több abaúji oktatási intézményben is lesz iskolaőr. Az egyik ilyen iskola pedagógusa neve elhallgatását kérve az Észak-Magyarországnak elmondta: náluk is előfordult évente egyszer-kétszer, hogy a diákok összeverekedtek, de azt tudták kezelni intézményen belül. Sok probléma volt azonban a lógással. A tanítás ugyan délután 2-ig tartott, de néhány tanuló már délben megunta az iskolát, fogta magát, és hazament. Ezekben az esetekben valószínűleg jó szolgálatot tehet az iskolaőr, hiszen nem engedi majd haza azokat a gyerekeket, akiknek még a tanteremben kellene ülniük. A pedagógus hangsúlyozta: a kormány egyik kiemelt célja, hogy egy diák se hagyja el az iskolát anélkül, hogy ne szerezzen legalább egy részképesítést. Ha pedig ezt teljesíteni akarjuk, akkor valóban fontos, hogy a tanulók soha ne lógjanak el az iskolából.

– Baj azokkal a gyerekekkel van általában, akiknek nem megfelelő a szülői hátterük. Nyilván történhetnek olyan esetek, amikor egy-egy diák agresszívvá válik, olyankor a megfékezésében segíthet az iskolaőr. Bár a középiskolákban egy 16–18 éves fiú már elég erős ahhoz, hogy az őrnek is ellenálljon – fogalmazott a pedagógus.

Szófogadatlan szülők

Elmondta azt is, hogy pályafutása alatt talán egyetlen komolyabb verekedésre emlékszik, ami az iskolában történt, de a pedagógusokat soha nem érte fizikai bántalmazás se a diákok, se a szülők részéről. Ha pedig iskolán kívül történik verekedés, az már a rendőségre tartozik. A putnoki Serényi László Általános Iskolában is lesz iskolaőr szeptembertől.

– A törvényi hátteret még nem ismerjük, nem tudjuk, milyen esetekben és miképpen intézkedhetnek az iskolaőrök, de véleményem szerint a puszta jelenlétükkel is javulhat az iskolai fegyelem. A mi iskolánkban diákverekedések előfordultak néha, de hát ez minden iskolában megtörténik. Egyébként az intézményünkben kamerarendszert építettünk ki, úgyhogy az esetleges fegyelmezetlenségeket rögtön látjuk. Nálunk inkább az a gond, hogy a szülők tanítási időben is be akarnak jönni az iskolába, ha valamilyen problémájuk van, pedig tudják, hogy vagy reggel 8 óra előtt vagy délután 2 óra után kereshetik fel a pedagógusokat. Szerintem ebben is segíthetnek az iskolaőrök. A pedagógusokat fizikai bántalmazás soha nem érte, verbális viszont igen – jelezte az igazgató.

Elmondta azt is, hogy véleménye szerint azoknak a portásoknak, akik eddig közfoglalkoztatottként dolgoztak az iskolákban, most jó lehetőség, hogy iskolaőrök legyenek a rendőrség állományában. Hiszen anyagilag sokkal jobban járnak, és már jól ismerik az illető iskola diákjait, problémáit.

Megtudtuk azt is, az iskolaőrt nem az igazgató igényelte, de örül a lehetőségnek, hiszen meglátása szerint minden olyan segítség, ami javíthatja az intézményi fegyelmet, rendet, üdvözlendő.

Várják a jelentkezőket

Iskolaőri munkakör betöltésére várja továbbra is a jelentkezőket a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rend­őr-főkapitányság. Az iskolaőrök szeptember 1-jével kezdik meg feladataik ellátását a kijelölt oktatási intézményben. A felvételt nyert jelentkezők augusztus 3-tól komplex felkészítést kapnak. A képzés időszakára (heti 40 óra), valamint sikeres vizsga letétele után bruttó 220 ezer havi munkabért garantálnak, és kínálnak még évi bruttó 200 ezer forint cafeteriát. A részletek a police.hu oldalon találhatók.

(A borítóképen: A szabálykövető diákokat is védik az iskolaőrök)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!