tábor

2020.06.25. 20:00

Modellezéssel alapozzák meg a jövőjüket Miskolcon

A legnépszerűbb számítástechnikai szakmákat népszerűsíti az általános iskolásoknak tartott tábor.

Detzky Anna

Tyukodi Erik foglalkozást vezetõ informatikus tréner mutatta meg az eszközöket a fiataloknak

Fotó: Bujdos Tibor

Modellező tábor indult hétfőn a Miskolci Szakképzési Centrum Kós Károly Építőipari Szakgimnáziumában ingyenesen, a Digitális Közösségi Alkotóműhely szervezésében a modern technológiák iránt érdeklődő 12-14 éves diákoknak. A gyerekek az első foglalkozáson a 3D printerekkel ismerkedtek meg. A következő turnusban a robotika, az utolsó héten pedig a kutatás alapjaiba vezetik be a kicsiket.

Digitális forradalom

Versenyképes szakmák felé terelik a nebulókat, jó kedvű, játékos környezetben.

– A vírushelyzet vége után ezek a táborok könnyebbséget jelenteneka szülőknek, mert hónapokig otthon voltak a gyerekek távoktatásban – mondta Tyukodi Erik előadó, foglalkoztatást vezető tréner. – Szeretnénk az általános iskolásokkal megismertetni kötetlen formában, jó hangulatban azokat a szakmákat, amelyekkel foglalkozunk és a szakképzés irányába terelni őket. Tavaly augusztusban nyílt meg a Digitális Közösségi Alkotóműhelyünk ezen a helyszínen, amely pozitív visszhangokra talált a pedagógusok körében is. Az ipari forradalom negyedik szakaszába léptünk, ami előtérbe helyezi többek között a mechatronikát. Némelyik diák az informatika, mások a robotika, vagy a modellezés iránt érdeklődnek. Látjuk, hogy ami szakmákat itt megmutatunk, azoknak 2-5 éven belül biztosan lesz jövője.

Informatikusnak készül

Néhány táborozót is megkérdeztünk róla, miért tartja hasznosnak a foglalkozásokat.

– Anyukám interneten találta ezt a tábort és gondolta, hogy biztosan tetszene nekem. Az informatika világa, a 3D nyomtatás és a robotika is eléggé érdekel. Különösen a LEGO-robotok programozását lenne jó megtanulni – osztotta meg Németh Zétény. – Később informatikus szeretnék lenni és remélem, hogy amit itt elsajátítok, azt később is hasznosíthatom. Jövőre kezdek a Lévayban hatosztályosban, ahol tervezem, hogy számítástechnika szakkörre fogok járni.

Érdekeseket tanulnak

– Régebben már foglalkoztam robotikával és szerettem volna kipróbálni a modellezést és a drónozást. A táborról az osztályfőnökön szólt nekem. Érdekes volt reggel, amikor 3D nyomtatóval egy apák napja táblát készítettünk. Valamilyen természettudományi mérnök, vagy vadász szeretnék később lenni. A Miskolci Görögkatolikus Általános Iskolába járok és az Avasi Gimnáziumban folytatnám majd – fejtette ki Figeczki Kristóf.

– Kristóf barátom hívott meg a táborba. Eljöttem, mert otthon csak unatkoznék és telefonoznék. Eddig sok érdekeset láttam, a nyomtatók és a repülő modellek nagyon tetszenek. Még nem tudom, hogy mi legyek, ha nagy leszek, de ez a tábor biztosan segít majd eldönteni – fűzte hozzá Orosz Mátyás.

(A borítóképen: A gyerekek a modellezés mellett a robotokat és a drónokat is kipróbálhatták)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!