Miskolc

2020.04.19. 14:00

Ha drágábban is, de megépül

A miskolci FK Raszter Zrt. építi meg nettó 1,9 milliárd forintért a Szeleta Park Látogatóközpontot.

Szaniszló Bálint

A Közbeszerzési Értesítő friss száma közli, hogy a korábbi gondok ellenére sikerült kivitelezőt találnia a Bükki Nemzeti Parknak a Majális parki autóbusz-végállomás mellett – szebb napokat megélt területen – épülő Szeleta Park Látogatóközpontnak.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága idén év elején még arról tájékoztatott, hogy az európai uniós forrásból származó 1,4 milliárd forintból – az építőiparban bekövetkezett árdrágulások miatt – képtelenség finanszírozni a látogatóközpont kivitelezését. Arra tett ígéretet az igazgatóság, hogy mindent bevetnek, hogy sikerüljön további pénzösszegeket szerezni a projekt pluszköltségeire. Az eredeti tervek szerint idén tavasszal már el kellett volna készülnie a látogatóközpontnak, de a határidőt egy évvel elhalasztották.

Két részre osztották

Az előbb felvázolt állapothoz képest gyökeres változás a mostani bejelentés, amely szerint közbeszerzési eljárás keretében a miskolci FK Raszter Építő Zrt. nyerte el a Szeleta Park Látogatóközpont kivitelezését nettó 1,9 milliárd forintért. A projektet – mint kiderült – két részre osztották, a kisebbik „falatra” másik négy társaság is pályázott, ám mindkét esetben az FK Raszter a győztes. Az építőcég ennek megfelelően 1,46 milliárd forintért vállalta a földszintes, lapos tetős, 1700 négyzetméter alapterületű látogatóközponti épület kivitelezését. Érdekesség, hogy a feladatok közé tartozik a mintegy 23 ezer négyzetméteres földterület lőszermentesítése is.

A projekt másik részéhez, amelynek értéke 435 millió forint, tartozik a látogatóközpont játszóházának kialakítása, egy játszótér és egy kalandpark megépítése, de több infrastrukturális elem is, mint a közművek és a parkolók kialakítása, vagy a kertépítési munkák elvégzése.

Mint ismert, a Herman Ottó emlékpark területén korábban egy társadalmi összefogással épült, látogatókat is kiszolgáló – úgynevezett – organikus stílusú építmény állt (ma meglehetősen romos, életveszélyes az állapota – a szerk.). A park másik végében volt a gombavizsgáló épület, amely kiállítóhelyként és kilátóként funkcionált. Az idősebbek még emlékeznek rá, hogy utóbbi épület leégett és nem is építették újjá, csak a betonalap áll.

Az utóbbi években – az építmények elavulása miatt – az emlékpark lényegében már nem volt képes a látogatókat kiszolgálni. Ennek a tarthatatlan állapotnak a megváltoztatása volt a célja a területet egyébként kezelő Bükki Nemzeti Parknak.

Szeleta-kultúra

A Bükk hegység természeti kincsei, különleges földtörténete, egyedi vízrajza, kulturális öröksége és a világhírű Szeleta-kultúra színvonalas bemutatása évtizedek óta várat magára. E szándékok szerint az értékek mai kor követelményeinek megfelelő oktatási és turisztikai szempontú bemutatása a megépülő, négy évszakos élményt nyújtó Szeleta Park Látogatóközpont kialakításával lehetségessé válik. A Bükk hegység – ezernél több barlangjával – önmagában is kiemelkedő turisztikai attrakciónak minősül, és még számos kiaknázatlan lehetőséget rejt magában. Az is egyediséget ad a megépülő látogatóközpontnak, hogy közvetlenül a Bükki Nemzeti Park védett területének határán található, ott, ahol a városi lakókörnyezet domináns tájképi váltással érintkezik a Bükk hegység természeti környezetével.

(A borítóképen: Ilyennek álmodták meg tervezői a Szeleta Park Látogatóközpontot| Fotó: ÉM)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!