Szabadidő

2020.02.01. 13:00

Idén is erős a túrafelhozatal

Érdemes bakancsot húzni és túrázni indulni a Bódva völgyébe.

Horváth Imre

A tavalyi útvonal-karbantartáson

Forrás: Szendrői Természetjáró Szakosztály

A március 15-i ünnepnapot vagy az ünnep környéki nap valamelyikét a Szendrői Természetjáró Szakosztály tagjai évek óta a környékbeli gyalogos- és kerékpáros-útvonalak karbantartásával töltik. A megkopott turistajeleket újrafestik, megerősítik. Az év közben begazosodó utakat kitisztítják, az útbaigazító táblákat ellenőrzik. Így lesz ez idén is, a március 14-re meghirdetett terepbejáró túrára már csak néhány hely foglalható.

Szendrő környéke, illetve az Edelényi járás bővelkedik csodálatos turistaútvonalakban, elég csak az egész évben teljesíthető Bebek-portya jelvényszerző túramozgalom útvonalára gondolni. De a Szendrői Természetjáró Szakosztály is szervez nagy látogatószámot megmozdító és vonzó túrákat. Ezek közé tartozik az idén április 18-ra meghirdetett Vitézlő teljesítménytúra; tavaly a zord időjárási körülmények ellenére több mint 1300 résztvevő indult a különböző túrákon, köztük sok család, baráti társaság és iskolai csoport. A legfiatalabb induló alig múlt egyéves, és a kincskereső 3,5 km-es, gyerekeknek szóló távon vett részt. A legidősebb, 84 esztendős résztvevő pedig a 10 km-es futótávot teljesítette. De ilyen a Szendrő körül gyalogszerrel is, amelyet idén szeptember 26-án rendeznek meg, és amelyen tavaly tizenötödször vehetett részt rekordszámú nevező. A ragyogó őszi időben közel 300 résztvevő vágott neki, hogy a szendrői gyülekezőt követően kiránduljanak a martonyi Pálos kolostorhoz szeptember utolsó hétvégéjén. Számos iskolából érkeztek csoportok, és több család is részt vett az eseményen.

Még több

A járás túralehetőségei között említhetjük Tornabarakonyt is, ahol a Tornabarakonyért Baráti Kör Alapítvány lila, szaggatott jelölésű túraútvonalat jelölt ki Tornabarakonyból Martonyiba, ami tovább vezet a Pálos kolostorromhoz. A tervek között szerepel egy csillagtúra útvonal kiépítése, ami egyhetes, Tornabarakonyból induló túrázási lehetőséget jelenthet a falu szerelmeseinek. Galvácson pedig két éve létezik a tanösvény és túraútvonal, amely október 23-hoz kapcsolódva ad otthont a Bódva-völgyi Ötvenhatosok Emléktúrának.

Jelentősen érinti az edelényi járást, illetve a már korábban említett környéket az Országos Kéktúra, amelynek bakancsos turistái gyakran megfordulnak a kistelepüléseken is. Na és amelyet tavaly a National Geographic magazin nemzetközi honlapja a 2020-ra leginkább ajánlott huszonöt utazási célpont közé sorolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!