Légszennyezettség

2019.12.11. 11:30

Sajtóúton mutatták be az energiaszegénységet

Meglátogatta a Lyukóvölgyet és a Sajó-völgy több települését a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata.

Novák Krisztina

Újságírók gyűrűjében, Lyukóban

Fotó: Kozma István

Sajtóutat szervezett a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata (Kötháló), hogy bemutassa a hazai energiaszegénységet és a lakossági szénhasználatot. A főként Budapestről érkezett újságírókat Magyarország legszennyezettebb levegőjű térségébe, a Lyukóvölgybe, valamint a Sajó-völgy több településére vitték el, mi is elkísértük egy darabon őket.

Öt civil szervezet

Útközben a hazai energiaszegénység kutatói és a Sajó-völgyet jól ismerő segítő szervezetek képviselői válaszoltak a sajtó kérdéseire.

– Az Elosztó projekt a magyarországi energiaszegénység problémakörét térképezi fel öt civil szervezet összefogásában. Az Energiaklub kutatása alapján kijelenthetjük, hogy a magyar háztartások 10 százaléka az energiaszegény háztartások közé tartozik: nem képesek megfelelően kifűteni az otthonukat vagy alacsony jövedelmük aránytalanul nagy részét költik energiára – nyilatkozta lapunknak Feldmár Nóra, az Elosztó projekt szakmai vezetője és a Habitat for Humanity Magyarország munkatársa.

Útközben a Kötháló egyesület mutatta be ősszel végzett szénvizsgálata részletes eredményeit, ami alapján bizonyítékokkal alátámasztotta, hogy a térségben elérhető lignit nem alkalmas lakossági tüzelésre. (A témáról korábban többször is beszámolt lapunk – a szerk.)

– Ötszázezer háztartásnak van 60 napon túli energiaszámla-hátraléka, míg a háztartások több mint 40 százaléka használ fát vagy szenet a fűtéshez; jelentős részük szegénységben él – tájékoztatta lapunkat F. Nagy Zsuzsanna, a sajtóutat szervező Kötháló elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!