Helyi közélet

2012.05.08. 10:21

Cselédnek vélik az eseti gondnokot

Miskolc, Sajókaza - Van, ahol üdvözlik, van, ahol szigorítanák az iskoláztatási támogatásról szóló törvényt.

Miskolc, Sajókaza - Van, ahol üdvözlik, van, ahol szigorítanák az iskoláztatási támogatásról szóló törvényt.

Nem mindenhol érte el a várt eredményt az az új törvény, mely az iskoláztatási támogatás felfüggesztését vagy szüneteltetését írja elő abban az esetben, ha a tanköteles korú tanuló 50 óránál többet hiányzik igazolatlanul az iskolából. Legalábbis a Diósgyőr-Vasgyári Szakképző Iskolában nem, ahol Szabó Tibor iskolaigazgató szerint azok a diákok, akik eddig is sokat hiányoztak, a törvény változása után sem látogatták sűrűn az iskolát. Pedig 50 óra igazolatlan hiányzás után a jegyzői gyámhatóság felfüggeszti a gyerek után járó támogatást. Az igazgató tapasztalatai szerint van egy olyan kör, akit egyáltalán nem érdekel, hogy megkapja-e a pénzt vagy sem. Sőt az eseti gondnokot, akit a számlán felgyülemlett pénz elköltését felügyeli, cselédnek gondolják, aki bevásárol neki. Az igazgató hallott olyan esetről is, hogy a szülők a gondnok által megvásárolt élelmiszert eladták, aztán a pénzzel a kocsmába mentek.

Tanuljon is

Szabó Tibor igazgató szerint szigorúbb szabályozás kellene. Véleménye szerint, ha a gyerek nem jár iskolába, nem felfüggeszteni kellene az iskoláztatási támogatást, ami most egy folyószámlán gyűlik, hanem teljesen meg kellene szüntetni. Sőt szerinte azt is mérlegelni kellene, hogy a gyerek csak beül az iskolapadba, de nincs felszerelése, és nem csinál semmit, vagy figyel az órán és tanul. Megtudtuk: a szakképző iskolában 63 tanulónak gyűlt össze a tanév során 50-nél több igazolatlan órája.

Szigorítottak

A tanulók hiányzása Miskolcon más iskolákban is gondot jelent. Mint az önkormányzat gyámügyi osztályának vezetőjétől, dr. Sáfrányné dr. Vörösváry Ildikótól megtudtuk, a megyeszékhelyen 330 diák iskoláztatási támogatását kellett felfüggeszteni a decemberi adatok szerint. Hozzátette: a jogszabályok azonban februártól szigorodtak. A módosítás szerint, ha a 16. életévét betöltött diák az oktatási intézmény jelzése szerint akár csak 10 órát hiányzik igazolatlanul, a részére megállapított iskoláztatási támogatást az illetékes államkincstár szünetelteti. Amíg hiányzik a gyerek, a család egyáltalán nem kapja a támogatást. Annak a 16. évet betöltött gyermeknek a havi támogatása, akinek iskoláztatási támogatását korábbi igazolatlan hiányzásai miatt a gyámhatóság felfüggesztette, további hiányzás esetén szintén szüneteltetik. Ha a 16 éves gyermek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben nem részesült, a külön folyószámlán összegyűlt eddigi támogatását igazolatlan hiányzás esetén a jegyzői gyámhatóság visszautalja a központi költségvetésnek.

ÉM-HE

 Órási változások Sajókazán

Egy kisebb településen, Sajókazán is érdeklődtünk. Hisz épp ez az a település, ahol korábban komoly gondokat okozott az iskolai hiányzás. Izsó Pál iskolaigazgató lapunknak elmondta, a törvényi változás után, tehát az elmúlt tanévben, óriási változások történtek. Az iskolai igazolatlan órák száma a felére csökkentek. A mostani tanévben ismét nőtt a hiányzások száma, tette hozzá, de mégsem olyan magas, mint amikor ez nem volt a család juttatásaihoz kötve. Olyan gyerek például nincs is, aki huzamosabb ideig hiányozna. Az igazolatlan órák abból adódnak, hogy egy-két napot kihagynak a diákok, vagy bejönnek az iskolába, de aztán valamelyik óráról ellógnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában