Tiszavasvári hírei

2011.05.17. 12:22

Kabay Jánosra emlékezik Tiszavasvári

<p>Tiszavasvári - Május 12-19. között rendezik meg a Kabay János Emlékhét programsorozatot, amely a település szülöttjének, világhírű feltalálójának Kabay Jánosnak kíván emléket állítani.</p>

Az egyhetes programsorozat minden korosztály számára kínál programot. A szervezők célja a város értékeinek, szellemi örökségének megőrzése ápolása és bemutatása az utókor számára, valamint a helyi közösségi élet a lokálpatriotizmus erősítése. Május 18- án szerdán 15 órától ünnepi megemlékezés lesz Kabay János szülőházánál a Báthory út. 4. alatt. Ünnepi beszédet mond: Dr. Karakó László Országgyűlési képviselő. 16 órától „ALKALOIDA” címmel emlékkiállítás nyílik a világhírű gyógyszergyár történetéből Vasvári Pál Múzeumban. Május 19- én csütörtökön 10 órától ünnepi megemlékezés lesz az Alkaloida gyár előtt az egykori törzsgyári épületnél ahol Kabay kifejlesztette világszabadalmát. Délután 14 órakor a Városháza dísztermében tudományos disputával zárul az idei emlékhét programsorozata.

Kabay János 1896. december 27-én született a Szabolcs megyei Büdszentmihály (ma Tiszavasvári) községben. Kabay 1924-ben tette le gyógyszerészi esküjét, és ezután kezdett kísérletezni a morfinnal és a mákkal. Gyorsan célhoz ért: 1925. május 1-jén bejelentették a szabadalmat. Eljárás ópium alkaloidok előállítására címmel. 1927-ben Büdszentmihályon, megalapította az Alkaloida Vegyészeti Gyárat. Ezzel megindult találmányának üzemi méretű gyártása. Az ő felfedezésének köszönhető a magyar morfin gyártás létrejötte. Az évtizedek alatt tiszavasvári üzem a világ legnagyobb morfin- és kodein előállító vállalatai közé fejlődött és a világ számos országába exportálta termékét. A gyárat 1948-ban államosították, de a sikersorozat tovább tartott. Az elkövetkező években a cég morfin termelése sokszorosára nőtt. Magyarországnak azóta is nagy szerepe van a világ morfin termelésében, és a mákszalmából való morfin gyártás terén. Kabay halálának ötvenedik évfordulóján, 1986-ban a morfin gyártó ipar és a máktermelők központjában, az Amerikai Egyesült Államok Davenport városának Mezőgazdasági Kísérleti Állomása előtt emlékművet emeltek a feltaláló tiszteletére. Technológiáját számos országban ma is használják.
- B. T. -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!