Tiszaújváros hírei

2018.10.31. 13:06

Mézeskalács-sütés mesterien Tiszaújvárosban

Tiszaújváros - Igazán megmosolyogtató az első kalács története.

Tiszaújváros - Igazán megmosolyogtató az első kalács története.

Az idő egyre hűvösebb, s ezzel párhuzamosan egyre korlátozottabb lehetőségek nyílnak a szabadidős programokra. Ha valaki kedveli a gasztronómiát, nem kell karácsonyig várnia, hogy egy igazán finom mézes kalácsot összedobjon. Még a Hajdúk a szigeten kulturális és gasztronómiai rendezvényen találkoztunk Pusztai Gábornéval, akinek standján szemet gyönyörködtető mézeskalácsok sorakoztak, igazi művészetet vonultatott fel.

Hústűvel és írókával

Hogy miért kezdte el ezt a fantasztikus hobbit, elmondta: 2014-ben karácsonykor azon tanakodott, hogy mivel tudná meglepni az unokáit, illetve mivel tudnák elütni az időt? Gondolt egyet és kisütött egy adag mézeskalácsot.

– Szerettem volna, ha az unokákkal együtt díszítjük a kalácsokat, így különböző díszítési mintákat kerestem. Akkor találtam rá a csipke mintára, aminek azonnal a rabjává váltam, és tudtam, hogy szeretném megtanulni. Innen már nem volt visszaút. Igazán megmosolygtató az első kalács története, mivel ezeket a csipkéket kezdőknek szamárvezetővel ajánlják, azaz meg kell határozni, hogy milyen szoros mintázatot szeretnénk. Hústűvel kellett volna kipöttyözni a sorokat, ez nekem egy óráig is eltartott, mikor rájöttem, hogy csak egy csapat pöttyöt látok magam előtt. Mérgemben egy vonalzóval belevéstem a kalácsba a vonalakat, majd megkérdeztem a férjemtől, hogy miből csinálhatnánk írókát, ugyanis ez az alapeszköze a csipkeminta készítésének. Tejfölös doboz tetejéből csinált egy hegyes tölcsért, ez töltötte be az íróka szerepét – mesélte.

Csipke után kalocsai minta

A csipke után jött a kalocsai minta, de úgy gondolta, az túl egyszerű önmagában, így elkezdte megtanulni a keresztszemes hímzés minták felfestését. Fele ilyen lett, fele olyan. Mint mondja, az sem mindegy, milyen festékből készülnek ezek a díszes elemek. Próbálta folyékony ételfestékből első körben, azonban eláztatta a kalácsot, szétfolyt a festék, kalocsai minta meg sehol nem volt.

– Nem találok hirtelen két egyforma kalácsot. Attól függ, hogy milyen hangulatban vagyok, van, amikor a díszítéshez nem szeretnék neki kezdeni, így akkor gyúrok két tepsi mézes kalácsot, vagy éppen kisütöm és másnap pingálom, mert tudom, hogy pihenten sokkal szebbek készülnek. De olyan is van, amikor rendelésre készítek. Volt, amikor egy hotel részére készítettem több tucat kalácskát, mert a szállásadó, ezzel kedveskedett a vendégeinek – árulta el.

ÉM-EF


Sütemény – szárnyaló fantáziával

Pusztai Gáborné azt is elmesélte, mi a receptje, hogyan készíti a mézeskalácsot. Az alapja fél kilogramm liszt, 25 dkg porcukor, 10 dkg méz, 6 dkg margarin, 3 darab tojás, 1 teáskanál szegfűszeg, ugyanennyi fahéj és egy mokkás kanál szódabikarbóna.

– Elsőként a mézet és a margarint összeolvasztjuk, de nagyon fontos, hogy nem szabad forralni. Ezután a tojást felverjük, majd egy szita segítségével fokozatosan átszitáljuk egy nagy tálba a lisztet, a fahéjat, a szegfűszeget, na meg a szódabikarbónát. Végül a porcukrot is beleszitáljuk a többi hozzávalóhoz. Belekeverjük a tojást, majd a mézet is a többi alapanyaghoz. Jól összedolgozzuk elsőként fakanállal, majd a kezünkkel bekavarjuk. A kész tésztát egy zacskóba tesszük, így érleljük legalább egy éjszakát, légmentesen, hideg helyen. Ha letelt az érlelési idő, egy lisztes deszkán átgyúrjuk, majd kinyújtjuk 3-5 mm vastagságra. A kedvelt formával kiszaggatjuk. Miután kisült, már csak rajtunk múlik, mennyire szárnyal képzeletünk a díszítés terén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!