Szerencs hírei

2018.05.28. 12:01

Egykori diák lett a névadó Szerencsen

Szerencs - A tizenötödik tájföldrajzi konferenciát rendezték meg Szerencsen.­­­­

Szerencs - A tizenötödik tájföldrajzi konferenciát rendezték meg Szerencsen.­­­­

A szerencsi Bocskai István Katolikus Gimnázium, a Nyíregyházi Egyetem Turizmus és Földrajztudományi Intézete, a Magyar Földrajzi Társaság Nyírségi Osztálya és a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomföldrajzi Tudományos Bizottság Történeti Földrajzi Albizottsága A magyar földrajz szerencsi műhelye címmel rendezett tájföldrajzi konferenciát a szerencsi gimnázium épületében.

Talán az utolsó

– Tizenkilenc évvel ezelőtt indítottuk el ezt a konferenciasorozatot – mondta bevezetőjében dr. Gál András, a szerencsi Bocskai István Katolikus Gimnázium igazgatója. – Néhány év kimaradt, így ez a 15. konferencia. Öt éve „hazudom” azt, ez az utolsó, de a jelek szerint az idei tényleg az utolsó lesz ebben a sorozatban.

– Igazgató úr azt mondta, ez az utolsó konferencia, de én nem szeretném, ha tényleg így lenne – mondta köszöntőjében Koncz Ferenc, a térség országgyűlési képviselője. – Úgy érzem, ezt folytatni kell. Mégpedig azért, mert Szerencs immár nem csupán Hegyalja kapujaként vagy éppen a csokoládéjáról ismert, hanem nemzetközi szinten is egyre inkább jegyzik ezt a konferenciát. Ráadásul ennek a tájföldrajzi konferenciának mindig is volt egyfajta hazafias jellege, és ezt a szellemiséget folytatni kell.

Nyíri Tibor, Szerencs alpolgármestere, a gimnázium tanára megnyitójában arra utalt, a bocskais diákok szellemisége is tetten érhető ebben a konferenciában, amelyen jó évről évre részt venni hallgatóságként is.

– Ennyire jól megkutatott tájegység, mint a Zemplén, nincs még egy az országban – mondta megnyitójában prof. dr. Hanusz Árpád, a Nyíregyházi Egyetem professzor emeritusa. – Több mint 600 tanulmány foglalkozik Zemplénnel, ami páratlan a maga nemében. Ráadásul az utóbbi években azt látom, Zemplén fejlesztési koncepciójában egyre több olyan elem jelenik meg, amely először itt hangzott el a szerencsi konferenciákon.

Névadó

Egy korábban megkezdett hagyomány folytatásaként idén is elneveztek: ebben az évben a magyar nyelv és irodalom szaktanterem kapta meg a iskola egykori diákja, dr. Demeter István nevét. Az ünnepségen a névadó is jelen volt.

– Demeter István példája jól mutatja, mire képes egy ember, aki tudását megfelelően hasznosítja maga és a köz javára – mondta az avatóünnepségen Tállai András államtitkár. – Régóta ismerem Demeter Istvánt, követem pályafutását, és kijelenthetem, méltó képviselője a szerencsi gimnáziumnak, ahol több mint 60 éve folyik olyan oktatás és nevelés, amelynek folyományaként olyan szellemiségű és tudású diákok hagyhatták el az oktatási intézményt, akik kiválóan meg tudták és tudják állni a helyüket a társadalomban.

-BG-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!