Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.03.17. 16:50

Jön a segítség a szabolcsi településekre

Nyíregyháza - Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a rendőrség és a Honvédség ad segítséget az áramszolgáltatónak a kárfelszámoláshoz, ehhez nagyjából 500 főt vezényeltek a kárhelyekre.

Nyíregyháza - Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a rendőrség és a Honvédség ad segítséget az áramszolgáltatónak a kárfelszámoláshoz, ehhez nagyjából 500 főt vezényeltek a kárhelyekre.Folyamatos adatközlés útján tájékoztatják az áramhiánnyal sújtott területek lakosságát, hol tartanak a helyreállításban. Sajtótájékoztatón számolt be a legújabb intézkedésekről Kossa György tű. dandártábornok, OKF Iparbiztonsági főfelügyelő. Ennek keretében elmondta: kezdetben országosan több mint 300 ezer fogyasztót érintett a viharos szél nyomán keletkezett áramkimaradás.

Az EON tájékoztatása szerint a 20kV-os gerinchálózat vezetékeinek szakadása és az oszlopok kidőlése az ok. Ez most 28 ezer nagyfogyasztót érint, ami nagyjából 80 ezer állampolgárt jelent.

A belügyminiszter döntése alapján ennek felszámolására egy országos operatív törzset alakítottunk ki, hogy a lakosság ellátása mielőbb helyreálljon. Az EON erőit segítjük a rendőrséggel, a honvédséggel közösen, és nagy számú javító csapatot állítunk fel, a kritikus infrastruktúrára vonatkozó törvény alapján. Reményeink szerint 3-5 napon belül az áramellátást mindenhol helyreállítjuk. Ezért került mozgósításra az OKF Hunor ENSZ Insarag minősítésű műszaki mentőcsoportja, akik képesek magasban szerelni. Bevontuk a feladat végrehajtásba a honvédség olyan járműveit, amivel az átázott laza talajon a szakemberek és a daruk megközelíthetik a kárhelyeket. Jelenleg 61 település érintett részleges, vagy teljes áramkimaradásban. Az érintett területeken a közintézményeket, és egészségügyi intézményeket aggregátorokkal láttuk el, a Megyei Védelmi Bizottságok információi alapján. További aggregátorokat fogunk alkalmazni, hogy így alakítsunk ki biztonságos melegedő helyeket. Ahol nem lesz még áram, ott kezdeményeztük tanítási szünet elrendelését, mert az iskolákban melegedőket alakítunk ki. Kérem a lakosságtól, hogy a katasztrófavédelem megyei ügyeletére jelezzék, amennyiben azonnali orvosi ellátást igénylő, vagy életmentő kezelést igénylő ok miatt kell utazni, és az nem oldható meg nélkülünk.

Megyénkben 26 települést érint, több járásban az áramkimaradás –mondta dr. Vinnai Győző a Megyei Védelmi Bizottság elnöke. Ajánlást tettem település jegyzői hatáskörben a már vázolt ok miatt tanítási szünet elrendelésére, a helyi védelmi bizottsági elnökökön keresztül. Ami most a legfontosabb, a lakosság megnyugtatása a polgármestereken keresztül, még egy kis türelmet kérünk, mindent megteszünk a kárfelszámolás érdekében.

Az EON önmagában nem tudja rövid idő alatt megoldani a keletkezett károk felszámolását, de ekkora terhelésre tervezéskor sem számoltak a szakemberek – mondta Mező Csaba az EON. Tiszántúli Áramhálózati ZRT. elnöke – a vihar 11-én érkezett ide, rendkívül nagy jegesedéssel és 90 km/óra sebességet meghaladó széllel. Ennek következtében mintegy 200 oszlopunk tört el. 80 ezer ügyfél maradt áram nélkül, jelenleg 26 ezer körül vannak áram nélkül, de ez a szám gyorsan csökkenni fog a most bejelentett segítséggel.

Alvállalkozókkal közösen nagyjából 200 emberünk dolgozik most is a területen. A Dunán-túlról is hoztunk csoportokat, hiszen az elmúlt napok során országosan 300 ezer fogyasztót érintett az áramkimaradás. Ahol felszabadultak erők, onnan ide hoztuk a szakembereket. Eszközként négy nagy teljesítményű aggregátort hoztunk át a kritikus helyek ellátásra. A jogszabályok szerint kártérítési igényeket a vis maior helyzetnek megfelelően kell rendezni.

Kábeltolvajok nehezítik a helyreállítást. A rendőrség elfogott olyan személyeket, akik 450 méternyi kábelt próbáltak ellopni a kárterületről- erősítette meg az értesülést dr. Tarcsa Csaba r. ezredes az MRFK vezetője.

Kossa György még hozzátette, az OKF honlapján óránként frissítjük az információkat, ez alapján követni lehet, hogy halad a kárfelszámolás.

Dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza MJV polgármestere elmondta: a listáján több településrész van, ahol nincs áram, így Nyírjes, Oros, Nagyszállás, Kisteleki szőlő egy része is köztük van, 2100 lakót érintő területről van szó. Nyíregyházán hétfőn lesz tanítás. Az emberek türelmetlenek, várják a megoldást, tájékozódni akarnak, mert hétfőn indul az élet. Ezek a külterületek számolhatnak arra is, hogy ha ez a hó elolvad, akkor a belvíz fogja őket fenyegetni. Mi már erre is próbálunk felkészülni, ez előre látható veszély.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!