Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.02.07. 16:15

Téltemető Farsangi mulatság

Tiszavasvári - Miközben gőzerővel folyik a Vasvári Pál Múzeum 220 éves műemléképület felújítása „Téltemető Farsangi mulatsággal” indítja jubileumi programsorozatát az idén 50 éves intézmény.

Tiszavasvári - Miközben gőzerővel folyik a Vasvári Pál Múzeum 220 éves műemléképület felújítása „Téltemető Farsangi mulatsággal” indítja jubileumi programsorozatát az idén 50 éves intézmény. Mint ismert a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) 1.2.2. pályázatnak köszönhetően mind külsejében, mind belső tartalmában megújul a Nyíri mezőség múzeuma. Látványraktárral, múzeumpedagógiai oktatóterekkel, interaktív kémia laborral és 21.századi high-tech kommunikációs eszközökkel gazdagodik a múzeum, amelynek köszönhetően újszerű módon ismerkedhetnek meg a látogatók a műtárgyakkal. Az épület várható átadására idén júniusban kerülhet sor. A kiállítások ez idő alatt nem látogathatók viszont a szervezők további pályázati forrásnak köszönhetően gondoskodtak róla, hogy a múzeumbarátok a felújítás ideje alatt se maradjanak programok nélkül.

Vidám népszokások, jellegzetes farsangi és téltemető hagyományok elevenednek meg február 16-án szombaton délelőtt 9 órától Tiszavasváriban ezúttal a helyi művelődési központban. A program szervezői minden korosztály számára érdekes programot ígérnek. Lesz maskarakészítés játszóház és maszkabál is, ahol az érdeklődők megtudhatják hogyan zajlott régen Szentmihályon a farsang időszaka.

Fellép Hajdú Ágota és csapata Farsangi muzsika című előadásukkal. Farsang lévén a régi jó Nyíri mezőségi ízek és hagyományok felidézése keretében számos télbúcsúztató finomság várja az érdeklődőket a Találkozások Házában. „Böjt előtti dőzsölés”- ként lesz hurka, kolbász, töpörtyű, farsangi fánk, forralt bor, tea és kemencében sült pogácsa. A vigalom muzsikaszóval, maskarás felvonulás síppal, dobbal, alakoskodó néptáncosok felvonulásával folytatódik, a belváros utcáin. A felvonulás végén a helyiek máglyát gyújtanak a Szabadság téren, és kiszebábot égetnek a tél jelképes búcsúztatásaként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!