Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.01.24. 15:09

Akkor most ínséges időket élünk, vagy sem?

Nyíregyháza - A nyíregyházi önkormányzat által kifizetett jutalmakat a városvita tagjai sem hagyták szó nélkül.

Nyíregyháza - A nyíregyházi önkormányzat által kifizetett jutalmakat a városvita tagjai sem hagyták szó nélkül.– Érdekes volt olvasni, hogy Nyíregyházán előbb a városházi sajtófőnök, majd a kormánypárti koalíció frakcióvezetője próbálta védeni a védhetetlent – írta Száraz Attila.

„Ha valaki, akkor ők (Fidesz-KDNP) két éve nagyon sokat tettek azért, hogy az emberekbe beivódjon: az önkormányzati jutalmak, és az önkormányzati céges jutalmak gyakorlatilag meg nem érdemelt kifizetések. Aztán eltelik bő két esztendő, és ugyanott vagyunk. Csak most az új kormánypárt érezte úgy, hogy az ország némely helyén ki kell stafírungoztatni az embereit. Pedig naponta halljuk, milyen szűkös mozgástere van a helyi és az országos költségvetésnek, gyakorlatilag nincs pénz semmire. A munkanélküliség emelkedéséről éppen most jelent meg hír, az elszegényedést, a leszakadást bőrünkön érezzük. És ekkor, mint derült égből villámcsapás jön a hír a jutalmakról.

Cservenyák Katalin azt írta, felszaladt a szemöldöke, amikor a jutalmakról olvasott, s az első gondolata neki is az volt, 2010-ben mekkora balhé kerekedett abból, hogy az előző városvezetés jutalmakat osztott a választások előtt.

- Se azzal a pénzosztással nem értettem egyet, se a mostanival. Sőt! Még akkor se, ha nem történt törvénytelenség. Az erkölcsi érzékem berzenkedik. A miniszterelnök karácsony előtt bejelentette: Nyíregyháza adósságállományának is jelentős részét átvállalja az állam (köszönjük, tényleg jólesett), de ez nem azt jelenti, hogy megint lehet kezdeni osztogatni a közösből, mert most már tényleg nem látni a különbséget. Amikor azt halljuk, hogy a jelenlegi helyzetben mindenkinek visszább kell vennie, önmérsékletet kell tanúsítania, kivenni részét az adósságállomány lefaragásából, akkor az magától értetődően fokozottan érvényes az önkormányzatokra, önkormányzati cégekre. Ha egy magáncégnek jól megy, és a főnök jutalmat ad magának, azt mondom, rendben van. Ő pénze, adja, akinek akarja. De most közpénzről beszélünk. Szerintem nincs még itt az osztogatások ideje.

- Amikor naponta emberek százai – és nem mind önhibájukból – kerülnek az utcára vagy azért, mert elveszítik a munkahelyüket, vagy azért mert elveszítik a lakásukat, akkor nincsen rendben minden. Amikor még emberek sakkoznak, hogy a fűtésszámlát fizessék be, vagy a villanyszámlát, amikor még jelentős kintlévőségek vannak szolgáltatási díjakból, amikor még kátyúk virítanak az aszfaltutakon, amikor még aszfaltutak sincsenek, nincs minden rendben. Akkor lehetünk még egy kicsit szolidárisak egymással, még akkor is, ha csak négy évig tart egy ciklus. Vezetői tréningen tanultam jó pár éve (akkor még nekem is volt állásom): a munkáért fizetést kap a dolgozó, a jó munkát pedig dicsérettel jutalmazzuk. Dicsérjük hát meg jól dolgozó önkormányzati vezetőinket és munkatársaikat, cégvezetőinket és munkatársaikat! Aki meg rosszul dolgozik, azt el kell küldeni” – írta levelezőnk.

Babosi Györgynek az jutott eszébe, hogy akkor most ínséges időket élünk, vagy mégsem? „Most olvastam, hogy Orbán Viktor levelet küldött minden polgármesternek, hogy fizessék vissza, vagy fordítsák jótékony célokra a felvett jutalmakat. A legjobb az lett volna, ha eszükbe sem jut ez a szó, hogy jutalom. Ráadásul nem egy, hanem nagyon sok polgármesternek támadt ingerenciája egy kis év végi kiegészítésre. 160-170 éve valaki még éves jövedelmét ajánlotta az ország javára. Nem is lett jó vége, elmegyógyintézetben végezte. Gondolom ez elrettentő példa, ezért inkább kivenni kell az ország javából. Ha van, ha nincs” – írta Babosi György, aki azt javasolta, hogy az érintettek a pénzt adják vissza a városnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!