Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.01.14. 09:48

A száztíz éve született Ölbey Irénre emlékeztek

Döge - Az emlékünnepségen megfogalmazódott egy Ölbey Irén emlékszoba kialakításának terve is.

Döge - Az emlékünnepségen megfogalmazódott egy Ölbey Irén emlékszoba kialakításának terve is.

Ünnepség keretében emlékeztek meg a dögei Ölbey Irén Általános Iskolában az intézmény diákjai, nevelői a község vezetői, a család képviselői és az irodalomszerető érdeklődők.

Ez alkalomból Bakajsza András irodalmár tartott emlékbeszédet, majd Agárdy Sándor iskolaigazgató emléktábla avató beszédében szólt a költőnő munkásságáról, korszakos jelentőségéről. Ezt követően egy gránit emléktáblát lepleztek le az iskola főbejárata előtt. Az emléktáblát egy helyi képviselő és az iskola adományaiból valósították meg.

Az ünnepség kettős ünnep is volt, hiszen a dögei iskola éppen 10 évvel ezelőtt vette fel a költő, író és műfordító Ölbey Irén nevét.

De ki is volt Ölbey Irén? Abrózy Ágoston 1938-ban a Nyugat 11. számában így írt méltatásában a költőnőről: „Ölbey Irén a kicsi dolgok poétája. Csendes életek, egészen halk történések apró csermelyeinek partján áll ő, s derűs-borongós kedvességgel meséli el élményeit. Alakja és szerepe, mely halványan rajzolódik elénk költeményeiből, az „Én falum”-at író Gárdonyira emlékeztet.

Ölbey Irén költeményeiben azonban az asszony-lélek meleg és néma forradalmai is hanggá élednek. „Mély-mély és szomorú láz” kering e versek finom, kékes erezetében. De ez a láz mindig a mélyben marad. Tüzét, fájó lüktetését, mint végtelen, puha, alig-áttetsző fátyol, borítja be valami nyugalmas, alázatos bölcsesség. S e fátyolon keresztül, szép, egyszerű muzsikává szelídül a „szeptemberi láz”. Ez mindent megértő bölcsesség, mely mindent lát és föltár, de meg is magyaráz mindent, s az emberekhez fordulván vigasztal, simogat és tanít is, anélkül, hogy célzatos és így költőietlen oktatássá merevülnének versei. Nyelve egyszerű, amint mondanivalói is egyszerűek. Csöndeskén beszél, cikornyátlanul, s e csöndes nyelv már végleges állásfoglalást jelent. Talán csak tudat alatt, de tökéletesen megérzi a forma és nyelvezet kifejezőerejét: azt, hogy nemcsak gondolatokkal és mondatokkal lehet valamit megmagyarázni, hanem ritmussal, szókötésekkel, hangzók egymásutánjával is.”

Az emlékünnepségen megfogalmazódott egy Ölbey Irén emlékszoba kialakításának terve is. A község önkormányzata bízik ennek megvalósításában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!